14 Kasım 2014 Cuma

Yunanistan Kupası Finali | AEK - Olympiacos



Tarihler 2 Mayıs 2009'u gösterirken Atina Olimpiyat Stadyumunda bir Yunanistan Kupası Finali oynandı. Yunanistan halkı kupa tarihinin en çekişmeli maçına tanıklık etti. AEK ve Olympiacos arasında oynanan mücadelede normal süre 3-3 biterken, iki uzatma sonucunda skor 4-4 tamamlandı. Kupayı belirlemek için seri penaltı arışlarına geçildi. 17 seri penaltı atışı sonunda penaltı skoru 14-15 Olympiakos lehine sonuçlandı ve Olympiacos 18-19'luk skorla kupayı müzesine götüren taraf oldu.

İsterseniz önce iki takımın finale kimleri eleyerek geldiğine göz atalım.

AEK                                                                                              

4. Tur : İlliaskos 1-2 AEK                                                               
5. Tur : AEK 1-0 Kerkyra                                                               

Çeyrek Final :                                                                              
İlk Maç : Xanthi 2-1 AEK                                                                
İkinci Maç : AEK 1-0 Xanthi                                                            

Yarı Final :                                                                                         
İlk Maç : AEK 3-1 Panserraikos
İkinci Maç : Panserraikos 0-0 AEK                                                                                                   

OLYMPİACOS

4. Tur : Diagoras 2-3 Olympiacos
5. Tur: OFİ Crete 0-2 Olympiacos

Çeyrek Final :
İlk Maç : PAOK 1-0 Olympiacos
İkinci Maç : Olympiacos 2-0 PAOK

Yarı Final :
İlk Maç : Asteras 2-2 Olympiacos
İkinci Maç : Asteras 3-1 Olympiacos

AEK en son Yunanistan Kupasını aldığında sene 2002'ydi. Olympiacos'a karşı ligde oynanılan 2 maçı da kaybetmişler, bu maçı mutlaka kazanmak amacıyla sahaya çıkacaklardı.
Olympiacos ise bu final maçından önce toplamda 35 kez finale çıkmayı başarmış ve 23 kez mutlu sona ulaşmıştı. Maça Yunanistan'ın en büyük stadyumu olan Atina Olimpiyat Stadyumu ev sahipliği yapacak ve taraftarlar stadyumu yarı yarıya paylaşacaktı. 

DİZİLİŞLER: 

           T.D: Dusko Bajevic                                                                        T.D: Ernesto Valverde

İlk Yarı:
Olympiacos maça başlayan taraf olurken pas yapıp oyuna rolantide başlamak istedi. Ama onlara AEK'in büyük bir sürprizi vardı: PRES. Önde basıp topu kazanıp uzun top ile Djebbour ve Blanco'yu pozisyona sokmak iseyen AEK 2. dakika dolmadan pozisyona girmeyi başardı. Blanco kendisine atılan uzun topu göğüsüyle önüne almak istedi ama Nikopolidis zamanında çıkıp topu almayı başardı.
Henüz 3. dakika dolmadan AEK'in yoğun presi karşısında afallayan Olympiacos Teknik Direktörü Ernesto Valverde oyuncularına sakin olun ve pas yapmaya devam edin diyordu.


Dakika 4: AEK 2. pozisyonunda golü bulmayı başardı. Djebbour'un ceza sahası çizgisi üzerinden yaptığı ortaya penaltı noktası üzerinde kafa vuruşu yapan İsmael Blanco takımını öne geçiren golü attı. Olympiacoslu futbolcuların ofsayt itirazları vardı ama hakem orta çizgiyi göstermişti bile.

Olympiacos erken yenilen golün şokunu atlatamamışken 7. dakikada AEK'in ikinci golü geldi. Torosidis'in Scocco'ya yaptığı faülü hızlı kullanan AEK'e Blanco - Scocco işbirliği golü getirdi. Scocco'dan aldığı pası sol ayağıyla yaptıpı vuruşla ağlara gönderen İsmael Blanco kendisinin ve takımının 2. golünü attı.
8. dakika sonunda 2-0 mağlup duruma düşen Olympiacos üstündeki ölü toprağı attı. Pas oyunu yerine dikine oynayıp AEK kalesinde pozisyonlara girmeye çalıştı.
Dakika 17' : Sağ taraftan Torosidis'in ceza sahasına gönderdiği topa yükselen Leto, Georgeas'ın müdahalesiyle yerde kaldı. Olympiacoslu oyuncular penaltı beklerken, hakem taç atışıyla oyunu devam ettirdi.
Dakika 35' : Olympiacos'un kullandığı serbest vuruşta  top kaleci Saja'da kalırken, AEK kaptanı Kyrgiakos ve Olympiacos stoperi Avraam Papadopoulos'un mücadelesinde sinirler gerildi. Hakem iki futbolcuya da sarı kart gösterdi.
Dakika 38' : Dudu'nun pasında iki futbolcuyu ekarte eden Leto'nun gönderdiği şutta kaleci Saja başarılı oldu.
Dakika 45+1 : Manduca'nın soldan kullandığı köşe vuruşunda Mastrovic'in kafa vuruşu üstten dışarı giderken, ilk yarı AEK'in 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı.

İkinci Yarı: 
İkinci yarıya Derbyshire - Patzasoglou değişikliği ile başlayan Olympiacos 4-4-2' ye döndü.
Dakika 47' : Olympiacos korneri paslaşarak kullandı. Domi'nin ceza sahasına gönderdiği topu kafayla ağlara gönderen isim iki dakika önce oyuna dahil olan Matt Derbyshire'di.
Dakika 55' : Scocco'nun kavisli gönderdiği serbest vuruşta Nikopolidis topu tutmak isterken elinden kaçırdı. Tam direğin yarım metre yanında kornere çıktı.
Dakika 63' : Kygriakos sakatlanarak oyundan çıktı yerine Alexopoulos dahil oldu.


Dakika 70' : Belluschi'nin ceza sahasına gönderdiği serbest vuruşta kaleci Saja topu yumruklamayı beceremeyince oluşan karambolde Dudu topu ağlara gönderen isim oldu ve Olympiacos beraberliği yakaladı.
90. dakikaya kadar karşılıklı ataklardan gol sesi çıkmadı. Maç böyle biter herhalde denilirken sahneye Scocco çıktı.
Dakika 90' : Geraldo Alvesi'in kullandığı uzun taç atışında kişisel becerileyle ceza sahasına giren Scocco Avraam Papadopoulos'a rağmen plase bir vuruşla AEK'i 3-2 öne geçirdi. Atina Olimpiyat Stadyumu 5. kez cehennem yerine döndü.
Yedek kulübesinde sevincini abartan Kyrgiakos birde rakip takım taraftarı ve yöneticileri ile münakaşada bulununca hakem tarafından oyundan ihraç edildi. Olympiacos beraberlik için tüm riskleri alıp saldırırken zaman akıp gidiyordu.

Dakika 90+7' : Maçın son pozisyonunda Torosidis'in ceza sahasına doldurduğu topa yükselen Diogo topu Derbyshire gönderdi. Derbyshire'de mükemmel bir kafa vuruşu ile takımına beraberliği getiren isim oldu. AEK taraftarları galibiyeti kutlamaya hazırlanırken bi' anda üzülen takım taraftarı moduna geçtiler. Maçın son pozisyonu olduğu için haliyle golün santrası olmadı. Bu muazzam kupa finali uzatmalara gitti.
Dakika 102' : Djordevic'in ceza sahasına attığı ara pasına hareketlenen Galletti sağ çaprazdan yerden sert sert ve düzgün yaptığı vuruşla Olympiacos'u 3-4 öne geçirdi. Tenis maçına dönen kupa finalinde top bir o kalede bir bu kaledeydi. AEK'li Scocco son sözünü söylememişti.
Dakika 107' : Ceza sahasına gönderilen topu göğüsüyle önüne alan Scocco dar açısına rağmen kesme bir vuruşla topu ağlara göndermeyi başardı. Kendisinin ikinci, takımının dördüncü golünü atmış oldu.
Uzatma atışlarında da beraberlik bozulmayınca seri penaltı atışlarına geçildi.

PENALTILAR:
4. Penaltılar : Karşılıklı atılan 4 penaltıda eşitlik bozulmadı.
5. Penaltılar: AEK'li Majstrovic 5. penaltıyı direğe nişanlarken maçı bitirme fırsatı Olympiacos'a geçti. Pregrad Djordevic'de penaltı atışı kaleci Saja çıkarınca penaltılara devam edildi. (4-4)
9. Penaltılar : AEK'li Georgeas penaltıyı kaçırırken, maçı bitirme fırsatı ikinci kez Olympiacos'a geçmişti.Topun başına gelen Antzas topu kelecinin üstüne vurunca eşitlik bozulmadı ve penaltılara devam edildi. (7-7)


17. Penaltılar : 17. penaltıya kadar iki takımda fire vermezken, 17. penaltıda AEK 3. kez maçı bitirme şansını Olympiacos'a veriyordu. Topun başına gelen Pelletieri'nin penaltısını çıkaran Nikopolidis maçı bitirme şansını eline geçirmişti. Penaltıyı kurtardıktan sonra penaltıyı kullanmak için topun başına geçti ve meslektaşı Saja'yı mağlup etti.
 Bu sonuçla 2008-2009 Sezonu Yunanistan Kupası Şampiyonu Olympiacos oldu.


Yazar : İbrahim ÇAM




11 Kasım 2014 Salı

Yeşil Sahaların Kratos'u : Konstantinos Mitroglou

Ad : Konstantinos Mitroglou
Doğum Tarihi : 12 Mart 1988
Doğum Yeri : Kavala 
Boy : 1.89
Mevkii : Forvet
Lakabı : Pistolero ve Mitrogoal


PROFİL : Yunanistan’ın kurabiyesi ile meşhur kenti olan Kavala’da dünyaya gelen Konstantinos Mitroglou, doğumundan kısa bir süre sonra ailesi ile birlikte Almanya’ya yerleşerek ileride para kazanacağı futbolculuk kariyerine bu ülkede başladı.
Altyapı Kariyeri
- SV Neuhirchen
- TuS Preussen Vluyn 
- O Marua Poulia (11 yaşında iken 16 maçta 24 gol attı.)
2001 yılında Diusburg altyapısına katılan Kostas Mitroglou burada 4 sezon forma giydi. 2005 yılında Borissia Mönchengladbach altyapısına katıldı. 2006-2007 sezonunda Borissia Mönchengladbach II ile 10 maçta 14 gol atma başarısı gösterdi. 
Aynı yıl (2007) Avusturya’da düzenlenen U 19 Avrupa Şampiyonasında 5 maçta 3 gol (2’si grup, 1’i yarı finalde olmak üzere) atma başarısı gösterdi. Bu başarılı performansından sonra Yunanistan Ligi şampiyonu Olympiacos’a transfer olmayı başardı.
OLYMPİACOS : 
2007 - 2008 : Tüm turnuvalarda 18 maçta 7 gol attı.
2008-2009 : Kostas Mitroglou’nun teknik direktörü Valverde ile arasının bozulduğu ve bir daha hiç düzelmediği maç ; Anorthosis Famagusta - Olympiacos maçıydı. Maç 2-0 Olympiacos aleyhineyken kazanılan penaltıyı, beyaz noktanın başına geçip kullanan Kostas Mitroglou penaltıyı direğe nişanladı  ve maç 3-0 Anorthosis Famagusta lehine tamamlandı. Rövanş maçını Fernando Belluschi’nin müthiş golüyle 1-0 kazanmalarına rağmen CL elemelerinde büyük hüsran yaşayan Olympiacos’ta Valverde ile Kostas Mitroglou’nun arası bozuldu. O sezonda Mitroglou sadece 6 maçta forma giyebildi.
 Direğe nişanlanan o penaltı.. 

2009-2010 : Valverde’nin görevden ayrılmasından sonra Arthur Zico ve Bozidar Bandovic ile çalışan Mitroglou, 45 maçta 14 gol attı. 1 sezon önce Kıbrıs’ta kaçırdığı penaltı ile taraftarı ile arası bozulan Mitroglou, 29/11/10 akşamı Georgios Karaiskakis Stadyumunda oynanan Panathinaikos maçında 2 gol birden atarak (1’i vole) taraftarı ile arasını düzeltti ve taraftarının gönlünde taht kurdu. 
Mitroglo’nun, Pistolero sevincini yaptığı ilk maç Panathinaikos maçı oldu. 

2010-2011 : Valverde’nin Olympiacos’a yeniden dönmesi ile birlikte Mitroglou için kara günler tekrar başladı. 10 maçta forma giydi 1 gol attı. Ocak ayında 6 aylığına Panionios’a kiralandı.

PANİONİOS : (2010-2011)
Mitroglou Panionios’a gittiğinde, Panionios küme düşme hattındaydı. Mitroglou 11 lig maçında 8 gol atarak Panionios’u kümede tutan isim oldu.
Bir yanda Mitroglou’nun sevinci, diğer yanda Liberopoulos’un hüznü..


ATROMİTOS : (2011-2012)

Ateş ile barut nasıl yanyana durmazsa, Valverde ve Mitroglou'da yanyana duramazdı. Valverde Olympiacos ile sözleşmesine devam ederken Mitroglou’yu takımda düşünmedi ve Mitroglou 1 yıl Atromitos’a kiralık verildi.
Beklenen patlamayı Atromitos forması ile yapan Kostas Mitroglou 28 lig maçında 16 gol attı ve Atromitos lig tarihi boyunca ilk defa Avrupa Ligleri için playoff oynamaya hak kazandı. 
Kostas Mitroglou başarılı geçen 2011-2012 sezonunda Yunanistan Süper Ligi’nin En İyi Yerli Oyuncusu Ödülünün sahibi oldu. 
Kostas Mitroglou’yu taraftarın sevgilisi yapan en önemli özelliği kiraya gittiği Panionios ve Atromitos’ta Panathinaikos’a gol atmış olmasıdır.

OLYMPİACOS’A DÖNÜŞ (2012-2013):


Kirada geçirilen Atromitos kariyerinden sonra Olympiacos’a geri dönen Kostas Mitroglou takımda “süper yedek” rolünü üstlendi. Şampiyonlar Ligi grup aşamasında 4 gol atan Kostas Mitroglou, Yunanistan Kupası’nda da 5 gol atarak gol kralı oldu. 
2012-2013 sezonunda toplam 42 maça çıkan Kostas Mitroglou toplamda 20 gol atmayı başardı.
2013-2014 :
“Süper Yedek” rolünden kurtulduğu 2013-2014 sezonuna fırtına gibi bir başlangıç yapan 25 yaşındaki Yunan golcü ligde oynadığı 10 maçta 14 gole ulaştı. Üstelik biri Şampiyonlar Ligi‘nde olmak üzere 4 kez hat-trick yaparak olağanüstü bir performans sergiledi. Anderlecht karşısında yaptığı hat-trick ile Şampiyonlar Ligi’nde hat-trick yapan ilk Yunan futbolcu oldu.
Kostas Mitroglou’nun 2013-2014 sezonunda gösterdiği performans karşısında Scout Nation ekibinin hazırladığı video : https://www.youtube.com/watch?v=mnbPoWBK-Ok

Dünya Kupası Elemeleri Play-Off’unda  Romanya ile eşleşen Yunanistan’da performansından ödün vermeyen tek isim Kostas Mitroglou’ydu. Georgios Karaiskakis Stadyumunda oynanan ve 3-1 kazandıkları maçta 2 gol atan Mitroglou, Dünya Kupası biletini tek başına almış gibiydi. Rövanş maçında da gol atmayı başaran Mitroglou, 2 maçta 3 gol atarak ülkesini Brezilya’ya taşıdı. 


2013-2014 sezonu ara transfer döneminde Fulham FC ile 15.2 milyon € bonservis bedeli karşılığında 4.5 yılık sözleşme imzaladı. Olympiacos forması giyerken sol dizinden sakatlık geçirmişti. Fulham’da sakatlığı nüksedince sadece 3 maçta forma giydi ve toplamda 151 dakika süre aldı. Fulham U21 ile 1 maça çıktı 2 gol 1 asistlik performans gösterdi.



2014 -2015 : Fulham'ın küme düşmesiyle Mitroglou transfer döneminde ülkemizde adını duyurmayı başardı. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un oyuncuyla anlaşmaya yakın olduğu yazıldı çizildi. Almanya'dan Hertha Berlin, İspanya'dan Real Sociedad Mitroglou'yu transfer etmek istedi. Bonservis konusunda anlaşma sağlanamayınca Mitroglou 1 milyon € karşılığında 1 yıllığına Olympiacos'a kiralandı.  Mitroglou 3. Olympiacos döneminde şu ana kadar toplam 11 maça çıktı.
Süper Lig : 7 maç - 4 gol
Şampiyonlar Ligi: 4 maç - 1 gol

 GÜÇLÜ YÖNLERİ:
- Boyunun 1.89 olması nedeniyle hava topu hakimiyeti yüksektir.
- Güçlü bir fiziği olduğu için ikili mücadeleleri kolay kolay kaybetmiyor. (Panathinanikos deplasmanında 90. dakikada attığı gol buna en iyi örnek olur).
- Mitroglou ayakları yere sağlam basan; golü koklayan ve bitiriciliği üst düzey olan bir santrfordur.
- Ver-kaçlarda oldukça başarılıdır. 
- Sol ayağı ile ”çivi gibi” şutlar çıkarır. Frikik golü de bulunmaktadır. (Skoda Xanthti ağlarına güzel bir gol bırakmıştı). 
- Kısacası Mitroglou’yu şöyle tanımlayabiliriz:  Ortada atılacak bir gol varsa Mitroglou onu atılabilecek en iyi şekilde rakip ağlara bırakır.
ZAYIF YÖNLERİ:
- Kısa mesafede topla münasebeti oldukça iyi olan Mitroglou, uzun mesafede bunu maalesef yapamıyor. 
- Pres yapma konusunda eksik kalıyor.
- Ver-kaçlar haricinde pas atma konusunda başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Bu durum asist sayısına bakınca açıkça ortaya çıkıyor. (279 maç - 26 asist). 
TRANSFER DURUMU: 
Fulham, Premier Lige dönmediği taktirde Mitroglou'nun gelecek sezon Fulham forması giymesi zor görünüyor. Sezon sonuna kadar gol sayısını yukarıya çekerse iyi bir takıma transfer yapacağını düşünüyorum.

@ibrahimcam_


3 Kasım 2014 Pazartesi

O SENE BU SENE Mİ?


AEK : Athlitiki Enosis Konstantinopoulis ( İstanbul Atletik Birliği)

AEK, köklerini İstanbul’dan, Ermis – Pera  ikilisinden alıyor.
Ermis (1884 ) : Beyoğluspor’un ilk ismidir. Kulubün ismi 30 sene sonra değişir ve Pera olur.
Pera (1914) : Kostas Vasiliadis ve arkadaşlarının girişimiyle İstanbul’daki Rum azınlıklarının kulübü olarak Pera adıyla 1914’te kuruldu.
Beyoğluspor (1923) : Pera kulübünün adı Kurtuluş Savaşı sonrası resmileşip Beyoğluspor olmuştur.

Pera Kulübü İstanbul’un işgali sırasında Pazar Ligi’ne dahil olur. Pera kulübü yöneticileri 1923 yılında İstanbul’un işgalinin son bulmasıyla birlikte tedirginliğe kapılıp Yunanistan’a göç ederler. Pera yöneticilerinin bir kısmı  Atina’da AEK’i  (1924) bir kısmı da Selanik’te PAOK’u (1925) kurdular.

NOT: Rum Azınlığının İstanbul’da kurup  Yunanistan’da mücadele eden kulüpler AEK ve PAOK’tan ibaret değildir. İzmir’de kurulan Apollon Smyrnis ve Panionios kulüpleri de hala aynı isimle Beta Ethniki ve Süper Lig’de mücadele etmektedirler. Ayrıca Pontus Rumlarının Kulübü olan Apollon Kalamarias da Beta Ethniki’de mücadele etmektedir.

AEK yöneticileri İstanbul ve Bizans aşklarından olsa gerek kulübün renklerini sarı – siyah amblemini  ise Çift Başlı Bizans Kartalı olarak belirlerler.  AEK’in zamanla Yunanistan’ın her yerinden taraftar kitlesi oluşur. Olympiacos ve Panathinaikos’tan sonra ülkenin 3. büyüğü olur. Aşırı Yunan Milliyetçisi olan Panathinaikos tarafarları onlara İstanbul’dan geldikleri için ‘’Türkosporo’’ yani Türk Tohumu lakabını takmışlardır.

Yunanistan Kupasını ilk defa 1932 yılında müzesine götüren AEK, ilk lig şampiyonluğunu 1939’da ilan etti. En son şampiyonluğu ise 1994 yılında.. 1950’li ve 1960’lı yıllarda hep ilk üç arasındaydılar. Fenerbahçe’nin sembolü Lefter Küçükandonyadis 1964’te kramponlarını asmadan önce 5 maçta da olsa AEK formasını giyer. AEK taraftarının büyük sevgisini kazanır. AEK taraftarları Lefter’in ölümünden sonra ‘’Ver Leftere Yazsın Deftere’’ pankartını açmışlardır.



1970’li 1980’li yıllarda ise ‘’altın çağı’’ yaşamışlardır. Peş peşe gelen şampiyonluklar, kupalar.. 

Toplamda;
Yunanistan Ligi Şampiyonluğu: 11 kez,
Yunanistan Kupası: 14 kez,
Yunanistan Süper Kupası: 2 kez müzelerine götürmüşlerdir.

AVRUPA BAŞARILARI:
Balkan Kupası Finalisti (1967)
Şampiyon Kulüpler Kupası Çeyrek Finalisti (1969)
UEFA Kupası Yarı Finalisti (1977)
UEFA Kupa Galipleri Çeyrek Finalisti (1997) – (1998)

Gelelim günümüze..
Yunanistan’ın köklü kulüplerinden AEK karanlıktan aydınlığa çıkma uğraşı veriyor.  2 sezon önce Panthrakikos ile Atina Olimpiyat Stadyumunda oynadıkları maçın 87. dakikasında Bougaidis’in kendi kalesine attığı gol sonunda taraftarların sahaya girmesiyle maç tamamlanamamıştı. AEK Yunanistan Futbol Federasyonun kararı ile 0-3 hükmen yenik sayıldı. 3 puanının silinmesine, gelecek sezona -2 puanla başlamasına ve 4,000 avro para cezasına çarptırılmıştı. AEK sezonu  27 puanda tamamlayarak tarihinde ilk kez alt lige (Beta Ethniki) düştü.

Tarihinde ilk defa küme düşmeyi kabullenemeyen AEK taraftarları.


Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz Olympiacos dışında tüm takımlara kemer sıkma politikası uygulatmıştı. AEK yönetimi yüksek borçlarından kurtulma yöntemimini uygulamayı düşünüp, Beta Ethniki’de değil de 2. Futbol Ligi olarak geçen Gamma Ethniki’de devam etme kararı almıştı.
AEK geçen sezon sonunda mutlu sona ulaşıp Beta Ethniki’ye yükseldi. Sezon öncesinde Beta Ethniki’ye yükselmesinde pay sahibi olan birçok oyuncuyla yollarını ayıran AEK, kadrosuna 14 oyuncu katarak büyük bir revizyona gitti.



Kadroya Katılan İsimler:

Kaleci: 
Giannis Anestis (Panionios)

Stoper:
Dimitrios Kolevetsios (PAS Giannina)
Vassilios Lampropoulos (Panionios)
Georgios Sarris (Ergotelis)

Bek:
Aristidis Soliedis (Niki Volou)
Stavros Petavrakis (Fostiras)
Michalis Bakakis (Panaitolikos)

Orta Saha:
Ablaye Faye (Kallithea)
Petros Mantalos (Xhanti)
Darko Zoric (Niksic)
Helder Barbosa (Braga)
Markos Dounis (Panionios)

Forvet:
Christos Aravidis (Panionios)
İvan Brecevic (Koper)

AEK geçen sezondan kalan çizgisini bozmayıp bu sezon Beta Ethniki’ye bomba gibi başlangıç yaptı. 4/4 yapıp 12 puanla zirvenin tek sahibi durumundalar.

AEK ligde ve kupada toplam 8 maça çıktı.
8 Maç : 7 G – 1 B
Atılan Gol: 15
Yenilen Gol: 3

ANLAYIŞ:
Kadroya yeni katılan isimler ve geçen sezonun as kadrosunu oluşturan isimlerin karıştırmasıyla mücadeleyi son dakikaya kadar bırakmayan, her maça mutlak galibiyet parolası ile çıkan bir oyuncu topluluğu yaratmış Traianos Dellas. Takımını 4-2-3-1 düzeninde sahaya sürüyor. 


Bu sezon mutlaka Yunanistan Süper Ligine geri dönmeyi kendine hedef olarak koyan futbolcular, her maçı ayrı bir final olarak görüyorlar. Son oynanan Acharnaikos maçı bunun en önemli örneği. 90. dakikaya 1-0 geride giren AEK 90+2 de D’akol ve 90+5’te Brecevic’in bulduğu gollerle maçı çevirmesini bildi.

Brecevic’in gol sevinci : 

90+5’te gelen golden sonra taraftarlar ve futbolcular galibiyeti kutluyorlar.


Kaptan Cordero,  Barbosa, Platellas, Mantalos ve D’acol takımın kilit oyuncuları. Petros Mantalos orta saha oyuncusu olmasına rağmen 5 maçta attığı 3 ve attırdığı 3’er golle takımın gol yükünü çekiyor. Duran toplar takımın büyük handikapı olarak dikkat çekmekte. Mantalos ve Barbosa’nın kullandığı duran toplar uzun boylu topçulara gol imkanı sağlamakta. Dimitrios Anakoglou, Darko Zoric,  tecrübeli forvetler Christos Aravidis ve İvan Brecevic kulübeden oyuna dahil olduğunda skor katkısı yapacak futbolcular.

Takımın kalitesinin Süper Ligde olan takımlardan aşağı kalır yanı yok. AEK’in bu pozitif oyununu devam ettirip bu sezon Yunanistan Süper Ligi’ne yükseleceğini düşünüyorum. Futbolcular, teknik ekip, yönetim ve tabiiki taraftarlar da kenetlenmiş durumdalar. 2 senelik hasret bu sezon son bulacaktır. 

TARAFTAR:
AEK taraftar grubu 1975’te Gate 21 ismini aldı. Sonrasında ise isimlerini Original 21 olarak değiştirmişlerdir. Original 21 sol görüşe sahip bir taraftar topluluğudur. Diğer Yunan taraftar gruplarının aksine Türklerle iyi ilişki kurmuşlardır. Fenerbahçe’nin taraftar gruplarından Cefakar Kanaryalar grubu ile oldukça iyi bir ilişkileri vardır. Marsilya’nın Commando Ultras 84 ve Livorno’nun Brigate Autonome Livornesi taraftar grubuyla kardeştirler. Geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır.  Hemen hemen her yerde Original 21 lokali bulabilirsiniz. Original 21   her zaman gücünü, desteğini ve farkını ortaya koymuştur.  AEK 3.ligde mücadele ederken Original 21 3. ligde seyirci rekoru kırıyordu.

ORİGİNAL 21 :


Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

Rapor | Konstantinos Triantafyllopoulos

Konstantinos-Triantafyllopoulos-durante-un-partido


PROFİL

Konstantinos Triantafyllopoulos, 3 Nisan 1993’te Atina’nın güneybatısında yer alan Mora Yarımadası’na bağlı Korinthos şehrinde dünyaya geldi. Altyapı eğitimini Yunan Futbolu’nun lokomotiflerinden olan Panathinaikos’da aldı. Panathinaikos PAF takımında geçirdiği başarılı sezonun ardından ülkesi ile Estonya’da  düzenlenen U19 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Avrupa ikincisi olma başarısını gösterdi. Yunanistan U19 Milli Takımı turnuva boyunca, A milli takımlarının genel takım görüntüsünün aksine son derece pozitif futbol oynayıp Estonya, Portekiz ve yarı finalde uzatmalarda İngiltere’yi mağlup edip finale çıktı. (Konstantinos, Portekiz ve İngiltere karşısında forma giydi) Grup aşamasında ve finalde İspanya’ya yenildiler. Başarılı bir turnuva geçiren Konstantinos Triantafyllopoulos, öncesinde Panathinaikos tarafından ödüllendirildi ve 1 Temmuz 2012 tarihinde profesyonel oldu. Panathinaikos formasını ilk olarak takvimler 30 Eylül 2012’yi gösterdiğinde lig mücadelesinde Asteras Tripolis karşısında giydi. Profesyonel olduğu ilk sezonda (2012-13) ligde toplam 15 maça çıktı. 15 maçta 2 sarı kart gördü. İlk sezonunda toplam 20 maça çıkan Triantafyllopoulos, ülkemizde düzenlenen U 20 Dünya Kupası’nda Yunanistan Milli Takımı’yla 2 maçta (Meksika – Mali) 90 dakika forma giydi. Paraguay maçının 36. dakikasında sakatlanarak turnuvayı kapattı. Konstantinos Triantafyllopoulos, 2013-2014 sezonunda ağırlıklı olarak sağ bek pozisyonunda görev aldı.  Toplamda 36 maçta görev alan Triantafyllopoulos 1 gol atıp 2 asist yaptı ve 12 sarı kart gördü.  Konstantinos Triantafyllopoulos yeni sezonda ise toplam 7 maça çıktı, skor katkısı yapmazken 3 sarı kart gördü. Konstantinos Triantafyllopoulos, Konstantinos Manolas’ın AS Roma’ya imza atmasıyla birlikte Yunanistan Süper Ligi’nin en kaliteli stoperi olarak gösterilebilir. Yunanistan Milli Takımı teknik direktörü Claduio Ranieri 3 maçta genç oyuncuları kadroya çağırdı. Konstantinos Triantafyllopoulos’un da kadroya çağrılacağını ve 1-2 sene içinde A Milli Takım’ın vazgeçilmez futbolcusu olacağına yürekten inanıyorum.

TARZ

Konstantinos Triantafyllopoulos 1.85 boyunda, tekmeye kafa, kafaya da tekme sokacak kapasitede olan, gözü kara bir adam.  Çok çevik, agresif ve sert bir defans oyuncusu. Asıl mevkisi stoper olmakla beraber, teknik direktör Giannis Anastasiou’nun Panathianikos’a gelmesi ile sağ beke evrildi.

GÜÇLÜ YÖNLERİ

İlk olarak atletik olmasını söyleyebilirim. 1.85’lik boyu ile hava toplarındaki hakimiyeti ile dikkat çekiyor. Vücudunun üst kısmı oldukça gelişmiş, yapılı bir stoper olan Triantafyllopoulos, hiçbir zaman rakibiyle ikili mücadeleye girmekten kaçınmıyor. Oldukça agresif ve korkusuz. 1 senedir çoğunlukla sağ bekte forma giydi. Uzun boyuna rağmen toplu ve topsuz koşu yapmayı becerebiliyor. Kesici özelliği üst düzey. Mesafe tanımaksızın attığı uzun toplar da dikkatimi çeken bir diğer özelliği. Profesyonel olduğu ilk sezonda Panathinaikos – Olympiacos derbisinde ülkemizde Sivasspor formasını kısa sürede olsa giyen Rafik Djebbour’a sahayı dar etmişti.
9427bac83bc9391122980306b91ae951_XL

ZAYIF YÖNLERİ

Kostantinos Triantafyllopoulos hamle ile top kesmeye çalışan bir stoper. Buna agresifliğini de ekleyince gereksiz kart gördüğü çok oluyor. Maç seçiyor ve maçtan kopabiliyor. Seçtiği maçlardan birine denk gelirseniz çok büyük hatalar yaptığını rahatlıkla görebilirsiniz. İlk sezonunda Olympiacos derbisinde çok iyi oynamış olmasına rağmen, geçen sezon Olympiacos’un Panathinaikos’u deplasmanda Mitroglou’nun 90. dakikada attığı golle yendiği maçın son 15 dakikasında çok kötü performans sergilemişti. Yenilen golde Mitroglou’na omuz omuza mücadelede topu kaptırmış ve pozisyon sonunda da 0-1 yenik duruma düşmüşlerdi.

NASIL KULLANILABİLİR?

Triantafyllopoulos’un asıl mevkisi stoper. Klasik tandemde kullanılabilir. Atletik özelliklerinden ve topla arasının kötü olmaması sebebiyle gerekirse sağ bek de oynayabilir –ki oynuyor da…

TRANSFER DURUMU

Panathianikos ile 30/06/2016’ya kadar sözleşmesi bulunuyor. Sevilla’nın transfer girişimi olmuştu geçen sezon ama bir sonuca varılamamıştı. Triantafyllopoulos’u kadrosuna katmak isteyen takımlar maksimum 4 milyon avro bedel ile bu transferi gerçekleştirebilir.

Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

Rapor | Dimitris Diamantakos

T21GtBiY

PROFİL

Dimitrios Diamantakos, Yunanistan’ın liman şehri Pire’de 5 Mart 1993’te dünyaya geldi. Alt yapı eğitimini doğduğu şehrin takımlarından Atromitos FC’de alan Dimitrios, 2009 yılında bir diğer Pire ekibi Yunanistan Süper Liginin lokomotif takımlarından Olympiacos ile profesyonel sözleşme imzaladı. 2 sene boyunca U20 takımında forma giyen Diamantakos A takım ile ligde 2-3 maça sonradan dahil oldu. Kendini geliştirmesi için 2012-13 sezonunda 5 aylığına Panionios’a kiralık gönderildi. Burada 8 maçta forma giyip skora katkı yapamayan  Diamantakos, ligin ikinci yarısında Selanik ekibi Aris’e kiralık gitti. Aris’te toplam 13 maça çıkan Diamantakos genellikle sol kanatta forma giydi. Skor üretememesine karşın çok iyi maçlar çıkardı ve Aris’i düşme potasının üstünde tutmayı başardı. 6 aylık Aris macerasından sonra Olympiacos’un yaz sezonu kampında yer alan Diamantakos yeterli görülmeyip 1 yıllığına daha kiraya verildi. Bu seferki durağı Girit Adası’nın en iyi iki takımından biri olan Ergotelis’ti. Dimitris Diamantakos kariyerinin en verimli sezonunu geçtiğimiz sezon yaşadı. Ergotelis ile Süper Lig ve Yunan Kupası olmak üzere toplamda 27 maça çıktı ve 10 gol kaydetti. 10 golün 1’ini kupa maçında Panathinaikos’a attı. Hem oyun hem de fiziksel gelişiminin üzerine koyan Dimitris Diamantakos sezon başı kampında Amerika ve Kanada’da ortaklaşa düzenlenen International Champions Cup’ta mücadele etti. 3 maça çıkan Diamantakos 3 gol attı. (1 gol Milan’a 2 gol de Manchester City’e). Manchester City maçında ‘maçın adamı’ ödülüne layık görüldü. 2014-2015 sezonuna Niki Volou’ya fırsatçılığını konuşturup attığı gol ile başlayan Diamantakos, bu sezon Kostas Mitroglou ve Olaitan ile Olympiacos’un ileri ucunda gol atmaya yakın isimlerden olacak.
Dimitrios Diamantakos Yunanistan Milli Takımı’nın alt yaş kategorilerinde  forma giymiş bir isim. 93-94  jenerasyonun Triantafyllopoulos, Gianniotas, Mavrias, Bouchalakis, Kolovos ve Kapino ile birlikte en önemli parçalarından biri.
U17’de 12 maçta  8 gol atma başarısı gösterdi.
U19 Avrupa Şampiyonasında ikinci olan Yunanistan’ın attığı 8 golün 3’ünde onun imzası vardı.
Ülkemizde düzenlenen U20 Dünya Kupasında 4 maçta 1 gol atma başarısı gösterdi.
U21 Avrupa Şampiyonası Elemelerinde ise şu ana kadar 5 maça çıktı ve 3 gol attı.
Yunanistan Milli Takımı Raineri tarafından 2016 Avrupa Şampiyonasında Romanya ile oynayacakları maçın aday kadrosunda yer aldı. Süre almayı başarırsa A Milli düzeyde ilk maçına çıkmış olacak.

TARZ

Dimitrios Diamantakos sahadaki duruşuyla ”Ben golcüyüm” diyen bir arkadaşımız.  Charisteas’ın veliahtı olarak lanse edilmişti  ama ben onu Kostas Mitroglou’ya benzetiyorum.
h9CbL4rM

GÜÇLÜ YÖNLERİ

Klasik hedef santrfor kimliğine sahip olan Dimitris  Diamantakos sol ayağının üstünü iyi kullanır. (Gerektiğinde sol kanat oynayabilir.)  1.85 lik boyu sayesinde hava topu hakimiyeti yüksektir.  Takım arkadaşlarını oyuna dahil etmesi en önemli özelliğidir.  Top saklar, takımını rahatlatır. Uzun boyu ile duran toplarda rakibine sıkıntı yaratacak biridir.

ZAYIF YÖNLERİ

Farklı farklı takımlarda süre bularak tecrübe edindiğini düşünüyorum. . İkili mücadelelerde sıkıntıya düştüğü oluyor fiziğini biraz daha geliştirmesi gerekli. Özellikle de üst bölge. Sol ayağının üstünü iyi kullandığını söylemiştim. Ama bunu ayak içi vuruşları için söyleyemem. Çok gol pozisyonuna girer ama attığından fazlasını kaçırır. Kaleyi karşıya aldığında yakın köşeye vuruş yapmayı tercih eder ve bu da isabetsiz şut olarak geri döner. Bunun için ayak içi vuruşlarını geliştirmesi şart kere şart. Baskı altında kaldığında saçmalayıp top kaybı yapabilir.

TRANSFER DURUMU

Olympiacos ile Haziran 2016’ya kadar sözleşmesi olan Diamantakos’un önü çok açık. 2 sene içinde iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Her Yunan santrfor gibi Dimitris Diamantakos’u da Bundesliga’da izleyebiliriz.

Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

RAPOR | Avraam Papadopoulos

PROFİL

Avraam Papadopoulos, 3 Aralık 1984’te Avustralya’nın Melbourne şehrinde dünyaya geldi.  Futbola ilk başladığında forvet ve orta sahada oynayan Avraam, yaşı geçtikçe  savunma oyuncusuna evrildi. Alt yapı eğitimini  Kuzey Yunanistan’da yer alan Chadliki Yarımadası takımı Digenis Lakkoma Futbol Kulübü’nde aldı. 2002 yılında Aris’e transfer olup ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı.  İlk senesini U-20 takımında geçirdi. 2003-04 sezonundan 2007-08 sezonuna kadar Aris’in vazgeçilmez oyuncusu oldu. Aris forması altında başta  lig ve kupa olmak üzere, eski adıyla UEFA Kupasında da forma giydi. 2007-08 sezonunda eski Beşiktaşlı Ronaldo Guiaro ile iyi bir ikili olan Avraam Papadopoulos, UEFA Kupası’nda iyi maçlar çıkardı. İlk Avrupa Kupası golünü Kleanthis Vikelides Stadyumu’nda Real Zaragoza ile karşılaştıkları maçta kafayla ağlara gönderdi. Aris formasını toplamda 95 kez giyip sarı – siyahlı forma altında 14 kez de gol sevinci yaşama başarısını gösterdi.
Avraam Papadopoulos’un 2007-08 zezonunda gösterdiği başarılı performans, Yunan futbolunun iki devi Olympiacos ve Panathinaikos’un dikkatinden kaçmadı. Olympiacos Panathinaikos’a transfer çalımı atıp, Avraam Papadapoulos’u 2.5 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattı ve 4 yıllık sözleşme imzalattı. Olympiacos ile ilk sezonunda duble yapmayı başardı ve Olympiacos kaptanlığına kadar yükseldi. 4 yıl sonunda 1 yıl daha sözleşmesini uzattı. Olympiacos kariyeri toplam 5 yıl süren Avraam Papadopoulos, bu 5 yıl içinde 4  Yunanistan Süper Ligi ve 3 kere de Yunanistan Kupası şampiyonluğu yaşadı. Olympiacos’un 40. şampiyonluğunu kutladığı 2012-13 sezonunda sezonun son golünü atmayı başardı. Olympiacos formasını toplamda 174 kez giydi. 6 gol atıp, 2 de asist yaptı.
Ayrıca Avraam Papadopoulos, Yunanistan U-21 takımında 9 kez forma giydi. 1 Şubat 2008’de Otto Rehhagel tarafından Milli Takım Aday Kadrosuna çağrıldı. İlk milli maçına 5 Şubat 2008’de Çek Cumhuriyeti ile oynadıkları maçta çıktı. Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupasında 3 maçta oynadı ama takım olarak gruptan çıkamadılar.
2012 Avrupa Şampiyonasında Yunanistan defansının bel kemiği olarak dikkat çekecekti ama Polonya ile oynadıkları açılış maçında dizinden sakatlandı ve 8 ay sahalardan uzak kaldı.2014 DK elemelerinde Bosna – Hersek’e 3-1 kaybettikleri maçın kadrosunda yer aldı. Fernando Santos tarafından Brezilya’ya götürülmedi.

900070

GÜÇLÜ YÖNLERİ

Hepimizin bildiği gibi Yunanlar hem basketbolda hem de futbolda kusursuz savunma yapma konusunda bir istikrara sahipler. 2004 Avrupa Şampiyonasında bunu net bir şekilde gördük. Kusursuz defans yapan ve yakaladığı pozisyonları affetmeyen Yunanistan, elenmenin favorisi olduğu turnuvada Avrupa’nın en büyüğü olmuştu. Genel bir ifade ile söylersek Yunan sporcular olabildiğince güçlü, ayağı yere sağlam basan, kararlı, disiplinli ve tabi ki de agresiftirler. Avraam Papadopoulos’ta bu özelliklerin hepsi mevcut. Agresif oluşunun meyvesini  ikili mücadeleye girmekten kaçınmayarak gösterir. 1.84’lük boyu ile hava topu hakimiyeti yüksektir. İyi pozisyon alır. Ayağı top yapar, geriden oyun kurar.

ZAYIF YÖNLERİ

Avraam Papadopoulos tam bir profesyonel futbolcu olmasına rağmen onunda belli zayıf yönleri var. Baskı yemesine karşın 3 kişi arasına dalıp top kaybı yapabilir. Agresifliğini abartıp kolay kart görebilir. Geçirdiği diz sakatlığı nedeniyle bazı pozisyonlarda ağır kaldığı olur.

TRANSFER DURUMU

Trabzonspor ile 1 yıllık sözleşme imzalayan Avraam Papadopoulos sözleşmesini tamamladıktan sonra ülkesine dönebilir. Ya da Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yolunu tutabilir.

Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter :  @ibrahimcam_