14 Kasım 2014 Cuma

Yunanistan Kupası Finali | AEK - Olympiacos



Tarihler 2 Mayıs 2009'u gösterirken Atina Olimpiyat Stadyumunda bir Yunanistan Kupası Finali oynandı. Yunanistan halkı kupa tarihinin en çekişmeli maçına tanıklık etti. AEK ve Olympiacos arasında oynanan mücadelede normal süre 3-3 biterken, iki uzatma sonucunda skor 4-4 tamamlandı. Kupayı belirlemek için seri penaltı arışlarına geçildi. 17 seri penaltı atışı sonunda penaltı skoru 14-15 Olympiakos lehine sonuçlandı ve Olympiacos 18-19'luk skorla kupayı müzesine götüren taraf oldu.

İsterseniz önce iki takımın finale kimleri eleyerek geldiğine göz atalım.

AEK                                                                                              

4. Tur : İlliaskos 1-2 AEK                                                               
5. Tur : AEK 1-0 Kerkyra                                                               

Çeyrek Final :                                                                              
İlk Maç : Xanthi 2-1 AEK                                                                
İkinci Maç : AEK 1-0 Xanthi                                                            

Yarı Final :                                                                                         
İlk Maç : AEK 3-1 Panserraikos
İkinci Maç : Panserraikos 0-0 AEK                                                                                                   

OLYMPİACOS

4. Tur : Diagoras 2-3 Olympiacos
5. Tur: OFİ Crete 0-2 Olympiacos

Çeyrek Final :
İlk Maç : PAOK 1-0 Olympiacos
İkinci Maç : Olympiacos 2-0 PAOK

Yarı Final :
İlk Maç : Asteras 2-2 Olympiacos
İkinci Maç : Asteras 3-1 Olympiacos

AEK en son Yunanistan Kupasını aldığında sene 2002'ydi. Olympiacos'a karşı ligde oynanılan 2 maçı da kaybetmişler, bu maçı mutlaka kazanmak amacıyla sahaya çıkacaklardı.
Olympiacos ise bu final maçından önce toplamda 35 kez finale çıkmayı başarmış ve 23 kez mutlu sona ulaşmıştı. Maça Yunanistan'ın en büyük stadyumu olan Atina Olimpiyat Stadyumu ev sahipliği yapacak ve taraftarlar stadyumu yarı yarıya paylaşacaktı. 

DİZİLİŞLER: 

           T.D: Dusko Bajevic                                                                        T.D: Ernesto Valverde

İlk Yarı:
Olympiacos maça başlayan taraf olurken pas yapıp oyuna rolantide başlamak istedi. Ama onlara AEK'in büyük bir sürprizi vardı: PRES. Önde basıp topu kazanıp uzun top ile Djebbour ve Blanco'yu pozisyona sokmak iseyen AEK 2. dakika dolmadan pozisyona girmeyi başardı. Blanco kendisine atılan uzun topu göğüsüyle önüne almak istedi ama Nikopolidis zamanında çıkıp topu almayı başardı.
Henüz 3. dakika dolmadan AEK'in yoğun presi karşısında afallayan Olympiacos Teknik Direktörü Ernesto Valverde oyuncularına sakin olun ve pas yapmaya devam edin diyordu.


Dakika 4: AEK 2. pozisyonunda golü bulmayı başardı. Djebbour'un ceza sahası çizgisi üzerinden yaptığı ortaya penaltı noktası üzerinde kafa vuruşu yapan İsmael Blanco takımını öne geçiren golü attı. Olympiacoslu futbolcuların ofsayt itirazları vardı ama hakem orta çizgiyi göstermişti bile.

Olympiacos erken yenilen golün şokunu atlatamamışken 7. dakikada AEK'in ikinci golü geldi. Torosidis'in Scocco'ya yaptığı faülü hızlı kullanan AEK'e Blanco - Scocco işbirliği golü getirdi. Scocco'dan aldığı pası sol ayağıyla yaptıpı vuruşla ağlara gönderen İsmael Blanco kendisinin ve takımının 2. golünü attı.
8. dakika sonunda 2-0 mağlup duruma düşen Olympiacos üstündeki ölü toprağı attı. Pas oyunu yerine dikine oynayıp AEK kalesinde pozisyonlara girmeye çalıştı.
Dakika 17' : Sağ taraftan Torosidis'in ceza sahasına gönderdiği topa yükselen Leto, Georgeas'ın müdahalesiyle yerde kaldı. Olympiacoslu oyuncular penaltı beklerken, hakem taç atışıyla oyunu devam ettirdi.
Dakika 35' : Olympiacos'un kullandığı serbest vuruşta  top kaleci Saja'da kalırken, AEK kaptanı Kyrgiakos ve Olympiacos stoperi Avraam Papadopoulos'un mücadelesinde sinirler gerildi. Hakem iki futbolcuya da sarı kart gösterdi.
Dakika 38' : Dudu'nun pasında iki futbolcuyu ekarte eden Leto'nun gönderdiği şutta kaleci Saja başarılı oldu.
Dakika 45+1 : Manduca'nın soldan kullandığı köşe vuruşunda Mastrovic'in kafa vuruşu üstten dışarı giderken, ilk yarı AEK'in 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı.

İkinci Yarı: 
İkinci yarıya Derbyshire - Patzasoglou değişikliği ile başlayan Olympiacos 4-4-2' ye döndü.
Dakika 47' : Olympiacos korneri paslaşarak kullandı. Domi'nin ceza sahasına gönderdiği topu kafayla ağlara gönderen isim iki dakika önce oyuna dahil olan Matt Derbyshire'di.
Dakika 55' : Scocco'nun kavisli gönderdiği serbest vuruşta Nikopolidis topu tutmak isterken elinden kaçırdı. Tam direğin yarım metre yanında kornere çıktı.
Dakika 63' : Kygriakos sakatlanarak oyundan çıktı yerine Alexopoulos dahil oldu.


Dakika 70' : Belluschi'nin ceza sahasına gönderdiği serbest vuruşta kaleci Saja topu yumruklamayı beceremeyince oluşan karambolde Dudu topu ağlara gönderen isim oldu ve Olympiacos beraberliği yakaladı.
90. dakikaya kadar karşılıklı ataklardan gol sesi çıkmadı. Maç böyle biter herhalde denilirken sahneye Scocco çıktı.
Dakika 90' : Geraldo Alvesi'in kullandığı uzun taç atışında kişisel becerileyle ceza sahasına giren Scocco Avraam Papadopoulos'a rağmen plase bir vuruşla AEK'i 3-2 öne geçirdi. Atina Olimpiyat Stadyumu 5. kez cehennem yerine döndü.
Yedek kulübesinde sevincini abartan Kyrgiakos birde rakip takım taraftarı ve yöneticileri ile münakaşada bulununca hakem tarafından oyundan ihraç edildi. Olympiacos beraberlik için tüm riskleri alıp saldırırken zaman akıp gidiyordu.

Dakika 90+7' : Maçın son pozisyonunda Torosidis'in ceza sahasına doldurduğu topa yükselen Diogo topu Derbyshire gönderdi. Derbyshire'de mükemmel bir kafa vuruşu ile takımına beraberliği getiren isim oldu. AEK taraftarları galibiyeti kutlamaya hazırlanırken bi' anda üzülen takım taraftarı moduna geçtiler. Maçın son pozisyonu olduğu için haliyle golün santrası olmadı. Bu muazzam kupa finali uzatmalara gitti.
Dakika 102' : Djordevic'in ceza sahasına attığı ara pasına hareketlenen Galletti sağ çaprazdan yerden sert sert ve düzgün yaptığı vuruşla Olympiacos'u 3-4 öne geçirdi. Tenis maçına dönen kupa finalinde top bir o kalede bir bu kaledeydi. AEK'li Scocco son sözünü söylememişti.
Dakika 107' : Ceza sahasına gönderilen topu göğüsüyle önüne alan Scocco dar açısına rağmen kesme bir vuruşla topu ağlara göndermeyi başardı. Kendisinin ikinci, takımının dördüncü golünü atmış oldu.
Uzatma atışlarında da beraberlik bozulmayınca seri penaltı atışlarına geçildi.

PENALTILAR:
4. Penaltılar : Karşılıklı atılan 4 penaltıda eşitlik bozulmadı.
5. Penaltılar: AEK'li Majstrovic 5. penaltıyı direğe nişanlarken maçı bitirme fırsatı Olympiacos'a geçti. Pregrad Djordevic'de penaltı atışı kaleci Saja çıkarınca penaltılara devam edildi. (4-4)
9. Penaltılar : AEK'li Georgeas penaltıyı kaçırırken, maçı bitirme fırsatı ikinci kez Olympiacos'a geçmişti.Topun başına gelen Antzas topu kelecinin üstüne vurunca eşitlik bozulmadı ve penaltılara devam edildi. (7-7)


17. Penaltılar : 17. penaltıya kadar iki takımda fire vermezken, 17. penaltıda AEK 3. kez maçı bitirme şansını Olympiacos'a veriyordu. Topun başına gelen Pelletieri'nin penaltısını çıkaran Nikopolidis maçı bitirme şansını eline geçirmişti. Penaltıyı kurtardıktan sonra penaltıyı kullanmak için topun başına geçti ve meslektaşı Saja'yı mağlup etti.
 Bu sonuçla 2008-2009 Sezonu Yunanistan Kupası Şampiyonu Olympiacos oldu.


Yazar : İbrahim ÇAM




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder