3 Kasım 2014 Pazartesi

O SENE BU SENE Mİ?


AEK : Athlitiki Enosis Konstantinopoulis ( İstanbul Atletik Birliği)

AEK, köklerini İstanbul’dan, Ermis – Pera  ikilisinden alıyor.
Ermis (1884 ) : Beyoğluspor’un ilk ismidir. Kulubün ismi 30 sene sonra değişir ve Pera olur.
Pera (1914) : Kostas Vasiliadis ve arkadaşlarının girişimiyle İstanbul’daki Rum azınlıklarının kulübü olarak Pera adıyla 1914’te kuruldu.
Beyoğluspor (1923) : Pera kulübünün adı Kurtuluş Savaşı sonrası resmileşip Beyoğluspor olmuştur.

Pera Kulübü İstanbul’un işgali sırasında Pazar Ligi’ne dahil olur. Pera kulübü yöneticileri 1923 yılında İstanbul’un işgalinin son bulmasıyla birlikte tedirginliğe kapılıp Yunanistan’a göç ederler. Pera yöneticilerinin bir kısmı  Atina’da AEK’i  (1924) bir kısmı da Selanik’te PAOK’u (1925) kurdular.

NOT: Rum Azınlığının İstanbul’da kurup  Yunanistan’da mücadele eden kulüpler AEK ve PAOK’tan ibaret değildir. İzmir’de kurulan Apollon Smyrnis ve Panionios kulüpleri de hala aynı isimle Beta Ethniki ve Süper Lig’de mücadele etmektedirler. Ayrıca Pontus Rumlarının Kulübü olan Apollon Kalamarias da Beta Ethniki’de mücadele etmektedir.

AEK yöneticileri İstanbul ve Bizans aşklarından olsa gerek kulübün renklerini sarı – siyah amblemini  ise Çift Başlı Bizans Kartalı olarak belirlerler.  AEK’in zamanla Yunanistan’ın her yerinden taraftar kitlesi oluşur. Olympiacos ve Panathinaikos’tan sonra ülkenin 3. büyüğü olur. Aşırı Yunan Milliyetçisi olan Panathinaikos tarafarları onlara İstanbul’dan geldikleri için ‘’Türkosporo’’ yani Türk Tohumu lakabını takmışlardır.

Yunanistan Kupasını ilk defa 1932 yılında müzesine götüren AEK, ilk lig şampiyonluğunu 1939’da ilan etti. En son şampiyonluğu ise 1994 yılında.. 1950’li ve 1960’lı yıllarda hep ilk üç arasındaydılar. Fenerbahçe’nin sembolü Lefter Küçükandonyadis 1964’te kramponlarını asmadan önce 5 maçta da olsa AEK formasını giyer. AEK taraftarının büyük sevgisini kazanır. AEK taraftarları Lefter’in ölümünden sonra ‘’Ver Leftere Yazsın Deftere’’ pankartını açmışlardır.



1970’li 1980’li yıllarda ise ‘’altın çağı’’ yaşamışlardır. Peş peşe gelen şampiyonluklar, kupalar.. 

Toplamda;
Yunanistan Ligi Şampiyonluğu: 11 kez,
Yunanistan Kupası: 14 kez,
Yunanistan Süper Kupası: 2 kez müzelerine götürmüşlerdir.

AVRUPA BAŞARILARI:
Balkan Kupası Finalisti (1967)
Şampiyon Kulüpler Kupası Çeyrek Finalisti (1969)
UEFA Kupası Yarı Finalisti (1977)
UEFA Kupa Galipleri Çeyrek Finalisti (1997) – (1998)

Gelelim günümüze..
Yunanistan’ın köklü kulüplerinden AEK karanlıktan aydınlığa çıkma uğraşı veriyor.  2 sezon önce Panthrakikos ile Atina Olimpiyat Stadyumunda oynadıkları maçın 87. dakikasında Bougaidis’in kendi kalesine attığı gol sonunda taraftarların sahaya girmesiyle maç tamamlanamamıştı. AEK Yunanistan Futbol Federasyonun kararı ile 0-3 hükmen yenik sayıldı. 3 puanının silinmesine, gelecek sezona -2 puanla başlamasına ve 4,000 avro para cezasına çarptırılmıştı. AEK sezonu  27 puanda tamamlayarak tarihinde ilk kez alt lige (Beta Ethniki) düştü.

Tarihinde ilk defa küme düşmeyi kabullenemeyen AEK taraftarları.


Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz Olympiacos dışında tüm takımlara kemer sıkma politikası uygulatmıştı. AEK yönetimi yüksek borçlarından kurtulma yöntemimini uygulamayı düşünüp, Beta Ethniki’de değil de 2. Futbol Ligi olarak geçen Gamma Ethniki’de devam etme kararı almıştı.
AEK geçen sezon sonunda mutlu sona ulaşıp Beta Ethniki’ye yükseldi. Sezon öncesinde Beta Ethniki’ye yükselmesinde pay sahibi olan birçok oyuncuyla yollarını ayıran AEK, kadrosuna 14 oyuncu katarak büyük bir revizyona gitti.



Kadroya Katılan İsimler:

Kaleci: 
Giannis Anestis (Panionios)

Stoper:
Dimitrios Kolevetsios (PAS Giannina)
Vassilios Lampropoulos (Panionios)
Georgios Sarris (Ergotelis)

Bek:
Aristidis Soliedis (Niki Volou)
Stavros Petavrakis (Fostiras)
Michalis Bakakis (Panaitolikos)

Orta Saha:
Ablaye Faye (Kallithea)
Petros Mantalos (Xhanti)
Darko Zoric (Niksic)
Helder Barbosa (Braga)
Markos Dounis (Panionios)

Forvet:
Christos Aravidis (Panionios)
İvan Brecevic (Koper)

AEK geçen sezondan kalan çizgisini bozmayıp bu sezon Beta Ethniki’ye bomba gibi başlangıç yaptı. 4/4 yapıp 12 puanla zirvenin tek sahibi durumundalar.

AEK ligde ve kupada toplam 8 maça çıktı.
8 Maç : 7 G – 1 B
Atılan Gol: 15
Yenilen Gol: 3

ANLAYIŞ:
Kadroya yeni katılan isimler ve geçen sezonun as kadrosunu oluşturan isimlerin karıştırmasıyla mücadeleyi son dakikaya kadar bırakmayan, her maça mutlak galibiyet parolası ile çıkan bir oyuncu topluluğu yaratmış Traianos Dellas. Takımını 4-2-3-1 düzeninde sahaya sürüyor. 


Bu sezon mutlaka Yunanistan Süper Ligine geri dönmeyi kendine hedef olarak koyan futbolcular, her maçı ayrı bir final olarak görüyorlar. Son oynanan Acharnaikos maçı bunun en önemli örneği. 90. dakikaya 1-0 geride giren AEK 90+2 de D’akol ve 90+5’te Brecevic’in bulduğu gollerle maçı çevirmesini bildi.

Brecevic’in gol sevinci : 

90+5’te gelen golden sonra taraftarlar ve futbolcular galibiyeti kutluyorlar.


Kaptan Cordero,  Barbosa, Platellas, Mantalos ve D’acol takımın kilit oyuncuları. Petros Mantalos orta saha oyuncusu olmasına rağmen 5 maçta attığı 3 ve attırdığı 3’er golle takımın gol yükünü çekiyor. Duran toplar takımın büyük handikapı olarak dikkat çekmekte. Mantalos ve Barbosa’nın kullandığı duran toplar uzun boylu topçulara gol imkanı sağlamakta. Dimitrios Anakoglou, Darko Zoric,  tecrübeli forvetler Christos Aravidis ve İvan Brecevic kulübeden oyuna dahil olduğunda skor katkısı yapacak futbolcular.

Takımın kalitesinin Süper Ligde olan takımlardan aşağı kalır yanı yok. AEK’in bu pozitif oyununu devam ettirip bu sezon Yunanistan Süper Ligi’ne yükseleceğini düşünüyorum. Futbolcular, teknik ekip, yönetim ve tabiiki taraftarlar da kenetlenmiş durumdalar. 2 senelik hasret bu sezon son bulacaktır. 

TARAFTAR:
AEK taraftar grubu 1975’te Gate 21 ismini aldı. Sonrasında ise isimlerini Original 21 olarak değiştirmişlerdir. Original 21 sol görüşe sahip bir taraftar topluluğudur. Diğer Yunan taraftar gruplarının aksine Türklerle iyi ilişki kurmuşlardır. Fenerbahçe’nin taraftar gruplarından Cefakar Kanaryalar grubu ile oldukça iyi bir ilişkileri vardır. Marsilya’nın Commando Ultras 84 ve Livorno’nun Brigate Autonome Livornesi taraftar grubuyla kardeştirler. Geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır.  Hemen hemen her yerde Original 21 lokali bulabilirsiniz. Original 21   her zaman gücünü, desteğini ve farkını ortaya koymuştur.  AEK 3.ligde mücadele ederken Original 21 3. ligde seyirci rekoru kırıyordu.

ORİGİNAL 21 :


Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder