13 Mart 2015 Cuma

İNCELEME | İraklis



ÖN BİLGİ :

Iraklis; adını Yunan mitolojisinde Herakles’ten alan, Selanik merkezli bir futbol kulübüdür. Selanik’in en eski ve köklü kulübü olmasına rağmen Aris ve PAOK’un gerisinde kalmaktan kurtulamadığını söyleyebilirim. 2010-11 sezonunda Süper Lig’de mücadele ederken, ocak ayı transfer döneminde sahtecilik ve usulsüzlük nedeniyle ligden ihraç edildi. Mavi-beyazlıları asıl yıkan haber ise Haziran 2011’de federasyondan geldi. Iraklis bir sonraki sezon Beta Ethniki (2.lig) yerine Gamma Ethniki’den (3.lig) sezona başlayacaktı. Selanik ekibi Gamma Ethniki’de ilk sezon grubunu birinci bitirdi ve Beta Ethniki’ye yükseldi. 

SEZON ANALİZİ : 

Beta Ethniki’ye çıkışından bu yana 2.sezonunu yaşayan Iraklis, 2 maç eksiği olmasına rağmen namağlup lider ve en yakın rakibi Lamia’ya 8 puan fark atmış durumda. Yunanistan Kupasında da Asteras Tripolis ve Panionios gibi iki Süper Lig takımını eleyerek büyük bir sürprize imza attılar ve yarı finale çıktılar. Yarı finaldeki muhtemel rakipleri ise Apollon, Xanthi ve AEK-Olympiacos maçının galibi. Olympiacos ile eşleşmedikleri sürece final oynayacaklarından şüphem yok.


İSTATİSTİK :

Takımın yabancı oyuncuları Diego Romano ve Emmanuel Perrone hücum hattında Iraklis’in en önemli silahları. Bu iki oyuncunun yanında nöbetçi golcü olarak adlandırabileceğimiz Yunan forvet Giannis Loukinas’ı da es geçmemek gerek. Loukinas, 4’ü sonradan oyuna girmek üzere toplamda 6 gol attı. Perrone ise 4 golün yanı sıra 3 de asist yaptı ancak onun gibi tecrübeli ve kaliteli bir santrafor için vasat bir performans olduğunu söylesek yanlış olmaz. Takımın beyni Diego Romano ise 2 gol 4 asistlik performans gösterdi. Nea Smyrni kahramanı kaleci Huanderson’u unutmayalım! Takımının kupada Panionios’u elemesinde başrol oynadı Brezilyalı file bekçisi. Normal süredeki performansı ve penaltılardaki kurtarışları ile Iraklis’i yarı finale taşıdı.

DİZİLİŞ ve OYUN ANLAYIŞI :



İstatistik bölümünde de belirttiğim üzere, hücum hattının en önemli silahları Perrone ve Diego Romano. Kendi evinde topa hakim bir futbol oynamayı seven bir ekip Iraklis. Maçın başlama vuruşundan itibaren rakip savunmayı zorlayabilecek presleri sıkça görebiliyoruz Iraklis maçlarında. Rakibin üstüne ne kadar giderseniz, rakip sizi durdurmak için bir o kadar hamle yapar. Bu hamlelerin birçoğu Mavi-Beyazlılara faul olarak dönüyor ve onları duran toplarda etkili kılıyor. Duran toplarda arka direk taktiği ile bu sezon birçok gol buldular. Bu taktik çaprazlardan kazanılan serbest vuruşlarda da etkili olabiliyor. Diego Romano’nun yaptığı link-up’lar sonunda kanatlara aktarılan toplar da gol için büyük tehdit. Asteras Tripolis ve Panionios maçları bu tespitler için en büyük iki örnek. (Link-up nedir? Bağlantı kurmak anlamına gelir, orta saha oyuncusunun defans oyuncularından aldığı pasları servis yapmasıdır)


TARAFTAR :

Selanik kulüplerinin ateşli taraftarlarına Aris ve PAOK sayesinde alıştık. GATE 10, Sayıca biraz daha az olsa da takımlarına verdikleri desteğin Aris ve PAOK’tan aşağı kalır yanı yok. 27.700 kişilik Kaftanzoglio Stadyumu’nda taraftar, takımın oynadığı futbola fazlasıyla etki ediyor. 

Ata Yüzbaşıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder