13 Mart 2015 Cuma

İNCELEME | AEK


AEK, Traianos Dellas önderliğinde önce Gamma Ethniki'yi, bu sezonda  Beta Ethniki'yi namağlup olarak (22 G - 2 B) Yükselme Playoff'unu da zirvede tamamlayıp 2 senelik hasrete son verdi ! (Playoff'u 2. sırada tamamlayan Iraklis'de Süper Lig'e geri döndü).




TEKNİK ADAM VE TARZI :

AEK'in başında Yunan Futbol tarihinin Stelios Manolas'tan sonraki en iyi defans oyuncusu olan Traianos Dellas bulunuyor. Dellas Yunanistan'ın 2004'de Avrupa Şampiyonu olduğu kadronun as oyuncularındandı ve kupa yarı finalinde Çek  Cumhuriyeti ile karşılaştıkları maçta uzatmalarda attığı kafa golüyle ülkesini finale yazdıran isim olmuştu. (Ayrıca Dellas attığı bu golle kupa tarihlerinin gümüş golünü atan son oyuncusudur). Aris, Sheffield United, AEK, Perigua, AS Roma, Anorthosis Famagusta formalarını giymiştir. 2012-13 sezonunda AEK forması altında futbolu bırakmış, gelecek sezon ise Nisan ayında takımın başına teknik direktör olarak getirilmiştir. Traianos Dellas takımın başına getirildiğinde AEK çok kötü bir durumdaydı ve küme düşme potasında yer alıyordu. AEK, Panthrakikos maçında Bougaidis'in 87. dakikada kendi kalesine attığı golle 1-0 yenik duruma düşmüş, taraftarlarının sahayı istila etmesi nedeniyle maç 0-3 Panthrakikos lehine sonuçlanmış ve 3 puanı silinmişti. Bu sonuçla AEK tarihinde ilk defa küme düşmüştü. Yönetim mevcut teknik ekiple devam etme kararı aldı. Bir alt lig (Beta Ethniki) yerine, Gamma Ethniki (3. Lig) de mücadele etme kararı aldılar. Bu kararı almalarının sebebi tüm borçlarının silinecek olmasıydı. Anlayacağınız AEK yönetimi 'Sil Baştan' diyordu. Traianos Dellas yönetiminde Gamma Ethniki'de fırtınalar estiren AEK, sezonu 24 galibiyet, 1 Mağlubiyet ve 4 Beraberlik ile kapatıp 72 puanla Beta Ethniki'ye yükseliyordu. (AEK'in Gamma Ethniki de sadece tek maçını izlemiştim onu da 7-1 kazanmışlardı, geçen sezona nazaran, bu sezon link sıkıntısı fazla çekmedim ve AEK'in 14-15 tane kadar maçını izleyebildim). Traianos Dellas takımını çoğunlukla 4-2-3-1 sistemiyle sahaya çıkarıyor.

TAKTİKSEL TERCİH :

Takımın bir numaralı ismi sezon başında takıma katılan ve formayı bir daha bırakmayan Giannis Anestis. Yedek kaleciler ise Ilias Vouras ve Fotis Karagiolidis. Bu iki isim Giannis ile rekabete giremiyor. Giannis Yunanistan Kupasında dahi formayı bırakmayıp 25 maçta forma giyerken, Ilias 1 maçta forma giydi. Fotis ise hiçbir maçta forma giyemedi. Bu sezonu bay geçiyor dersek doğru bir yorum yapmış oluruz.

AEK'in rotasyon konusunda sıkıntı çekmediğini söylemek mümkün. Yedekte bekleyen isimler, forma şansı bulduğunda ellerine geçen fırsatı tepmiyorlar, max. katkıyı vermeye çalışıyorlar ve bunda da başarılı oluyorlar. Geri dörtlüde tüm defans oyuncularının forma giydiğini söyleyebilirim ama Dellas'ın bir aksilik olmadığı sürece sürekli forma şansı verdiği isimler belli. Sağ bek Michail Bakakis, oynadığı futbolla milli takıma kadar yükselmeyi başardı. 11 yıldır takımda forma giyen ve kaptanlığa kadar yükselen Nikolaos Georgeas ise Bakakis'in arkasında forma şansı bekliyor. Stoperde oynayan isimler sezon başında sürekli farklılık gösteriyordu ama Dellas ideal tandemini buldu. Dimitrios Kolevetsios ve Vasilios Lampropoulos defansın bel kemikleri. Adam Tzanetopoulos, Georgios Sarris rotasyonda forma bekleyen isimler. Sol bekte genellikle forma giyen isim Stavros Petevrakis. Benchte forma bekleyen isim ise Aristis Soiledis.

AEK orta sahanın ortasını sezon başında Rovas - Cordero ikilisinden oluşuyordu.Önlerinde ise sezonun yıldızı Petros Mantalos bulunuyor. Petros Mantalos takımı ofansif olarak seviye atlattı diyebiliriz. AEK bu üçlü ile çok başarılı maçlar çıkardı. Rotasyonda forma bekleyen isimler Dimitris Anakoglou, Jakob Johansson, Ablaye Faye ve Darko Zoric. Kaptan Cordero'nun ligin 8. haftasında sakatlanmasının ardından yerine Dimitris Anakoglou monte edildi. Anakoglou oyunun iki yönünü de iyi oynayınca Cordero'nun yokluğu hissedilmedi.

Traianos Dellas'ın vazgeçilmez oyuncularından biri de Vangelis Platellas. 1.65'lik süper bücür her iki kanatta forma giyebiliyor. Sezon sonunda bitecek olan sözleşmesi devre arasında 2018'e kadar uzatıldı. Dellas'ın onu genelde sağ kanatta kullanıyor. Onun arkasında ise forma bekleyen isim Markos Dounis. Sol kanatta egemenliğini ilan eden isim ise Portekizli yetenek Helder Barbosa.

Takımın ileri ucunda ise geçen sezon ki kadrodan İvan Brecevic ve D'akol, sezon başında Panionios'tan transfer edilen hırs küpü Christos Aravidis, devre arasında kadroya dahil olan Macauley Chrisantus bulunuyor.

YERLEŞİM :



TAKIMIN GÜÇLÜ YÖNLERİ :

AEK, Beta Ethniki Notios'un en çok gol atan ve en az gol yiyen takımı. Hücum etme konusunda sıkıntı çekmiyorlar. (Sezon başından bu yana 42 maçın sadece 5'inde gol atamadılar). Orta sahaları oyuna dahil olduğunda karşılarında duramazsınız. Hücum varyasyonları genelde kanatlardan geliştirdikleri ataklar ile oluyor. İki kanattan da atak geliştiriyorlar ama en çok kullandıkları kanat Petevrakis - Barbosa egemenliğindeki sol kanat. Genç oyunculardan kurulu, dinamik ve başarıya aç bir kadroya sahip AEK. Takımın beyni konumundaki Petros Mantalos'un lig ve kupa olmak üzere 25 maçta 25 gole (10 gol -15 asist) direkt katkısı var. AEK'in kanatlardan geliştirdikleri ataklarla gol attığını söylemiştim. Bunu görsellerle daha iyi görebiliriz. 


AEK'in çoğunlukla kanattan geliştirdiği hücumlarla skor ürettiğini söylemiştim. Platellas, Helder Barbosa'yı kaçırıyor. Helder Barbosa'nın ceza sahasına gönderdiği topu, ön direk koşusunu tamamlayan Christos Aravidis ağlara gönderirken zorlanmıyor. 



Yunanistan Kupası AEK - Atromitos : 2-0'ın verdiği gaz ile ileriye çıkan 95 doğumlu stoper Adam Tzanetopoulos, sağ kanada Mantalos'a oynayıp, ceza sahasına koşusunu sürdürüyor. Mantalos'tan gelen güzel servisi de ağlara gönderiyor.


AEK'in Episkopi ağlarına gol olup yağdığı maç. AEK için gol atmak bu kadar basit işte. Helder Barbosa, Petevrakis'e oynuyor, Petvrakis'in ceza sahasına gönderdiği topu Petros Mantalos güzel bir kafa vuruşuyla ağlara gönderiyor.


Olympiakos taraftarı olmama rağmen, AEK'in attığı şu golü ayakta alkışlamıştım. Mantalos'un Soiledis'e aktardığı topu Soiledis bekletmeden Aravidis'e gönderiyor. Aravidis topu kontrol edip, dönerek ağlara gönderiyor. AEK'in bu sezon attığı en iyi gollerden biri de bu gol bana göre. Aravidis'in ceza sahasına koşusu, topu alıp vuruşu mükemmeldi. Golü buradan izleyebilirsiniz.


AEK oyun görüşü çok iyi oyunculardan kurulu bir takım. Görsellerde de görüldüğü gibi Platellas, Barbosa'ya uzun bir top atıyor, Barbosa ceza sahasına devrilip penaltıyı almayı başarıyor. Topun başına Mantalos geçip takımını 1-0 öne geçiriyor. Burada dikkat çekmek istediğim bir kişi daha var onu da siyah dairenin içine aldım zaten. Traianos Dellas elini kaldırıp ''hadi oğlum, gönder şu topu Barbosa'ya'' der gibi durmuyor mu?


 Orta sahaları oyuna dahil olduğunda karşılarında duramazsınız. Görselde bunu açıkça görebiliyoruz. Anakoglou ceza sahasına koşu yapıyor, topu önüne alıp, müthiş bir vuruş yapıyor.

AEK, rakibi çıkmaya çalışırken şok pres uygulayıp skor bulabiliyor. Yine görsel üzerinden gidelim.


Platellas (daire içinde) rakibine şarj yaparken Mantalos ve Brecevic de pas kanallarını kapatıyor. Kazanılan topu Mantalos, Platellas'ın koşu yoluna bırakıyor ve Platellas'da rahat bir vuruşla skoru 2-0 a getiriyor.


AEK'in sezonun en farklı galibiyetini aldığı Episkopi mücadelesi. ''Look at the tabela'' dersek 4-0 lık skor gözümüze çarpıyor. Rakip yine çıkmaya çalışıyor ama etrafında 4 oyuncu var. Futbolcu akıl edip geriye oynuyor ama topu takım arkadaşının 1 metre önüne atınca top kaybı geliyor. Topu kapan Barbosa ceza sahasına girip boştaki Platellas'a çıkarıyor. Platellas'da tabelayı değiştiriyor.

GÜÇSÜZ YÖNLERİ :

AEK sezon başından beri oynadığı her maçta iyi oynayan taraf olmuştur. Rakiplerine kurduğu bariz bir üstünlük var bunu ligde gördüğümüz gibi kupada da görüyoruz. Kupada Süper Lig takımları ile de karşılaştılar. 9 maçta 5 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet alıp, çeyrek final rövanş maçında Olympiakos'a 89'da yedikleri gol ile elendiler. Takımın sezon başından beri güçsüz olduğu tek bir konu var o da  adam paylaşımı ve rakibini kaçırma. Yine görseller üzerinden gidelim.


Sezonun açılış maçı. AEK - Roma. Florenzi'nin içeri gönderdiği topa Keita çok rahat bir pozisyonda kafayı vurup skoru 0-2 yapıyor.



Kale içinde Bakakis, ön direkte Mantalos yerlerini almışlar. Herkes adamıyla koyun koyuna ama Soiledis (2) hariç. Rahat bir koşu yapan Kotsonis takımını 1-0 öne geçiriyor.


Yine ceza sahasına gönderilen bir top ve yine aynı hata. Skor olarak önde olabilirsiniz ama, rakibe bu kadar da rahat bir kafa vurma şansı vermemelisiniz.



AEK'i kupa yarı finalinden eden gol. Rakibini hentbol savunması ile karşılamayıp daha yakından savunsalar, Afellay orta açmak yerine pas tercihini kullanacaktı. Karşılama bu şekilde olunca Afellay arka direğe doğru uzun top atıyor, o sırada tozluğu ile haşır neşir olan Aravidis (daire içinde) Fortounis'i kaçırıyor. Fourtounis'in indirdiği topu Jara ağlara gönderiyor. 89'da gelen bu şok golle AEK yıkılırken, taraftarların çıkardığı olaylar sonucunda (ki buna Olympiakoslu futbolcuların  ve Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Vitor Pereira'nın tahriklerini de eklemek gerek) maç iptal ediliyor.

TAKIMIN YILDIZI :

Petros Mantalos


23 yaşındaki futbolcu sezon başında Skoda Xanthi'den transfer edildi. Maçı kazanın kendi takımı olması için elinden ne geliyorsa yapıyor ve bu durum haliyle istatistiklerine de yansıyor. Duran topların başında sürekli onu görüyoruz. Oyun okuma yetisi çok yüksek, atağın golle sonuçlanacağı kilit pas genelde onun ayağından çıkıyor. Bu durum istatistiklerine de haliyle yansıyor. 25 maç : 10 gol - 15 asist. (Olympiakos maçında çapraz bağlarının kopması sonucunda 6 ay sahalardan uzak kalacak olan Mantalos sezonu kapatmıştı. Sakatlığını atlatıp AEK'in Polonya kampına katıldı. Umarım geçen sezon gösterdiği performansı bu sezonda da gösterebilir).

EKSTRA : Petros Mantalos

GOLCÜLER ( TOP 5) :

Christos Aravidis : 36 maç -20 gol
Petros Mantalos : 25 maç - 10 gol
İvan Brecevic : 13 maç - 8 gol
Vangelis Platellas : 35 maç - 9 gol
Macauley Chrisantus : 17 maç - 6 gol

ASİST  (TOP 3) :

Petros Mantalos : 25 maç - 15 asist
Helder Barbosa : 34 maç - 12 asist
Vangelis Platellas : 35 maç - 8 asist

2015/16 sezonunda Süper Lig 16 takım ile oynanacak. AEK ve Iraklis'in lige geri dönmesi ile birlikte takımlar arasındaki rekabet biraz daha artacak. Olympiacos hegemonyasına son vermek gerçekten zor ama AEK bu sezon ki hedefini Avrupa Kupalarına katılmak olarak koydu. - ki ben AEK'in ilk 3'e oynayacak bir kadrosunun olduğunu düşünüyorum- Hedefleri yüksek ve başarıya aç bir takım olan AEK kadrosuna bu profildeki oyuncuları kattı.

Transferler :

Alain Baroja (Kaleci)
Rodrigo Galo (Sağ Bek)
Cezar Arzo (Stoper)
Andre Simoes (Önlibero)
Kyriakos Andreopoulos (Önlibero)
Stavros Vasilantonopoulos (Orta saha)
Ronald Vargas (Orta saha)
Rafik Djebbour (Forvet)

2 sene aradan sonra Süper Lige dönen AEK'i anlatmaya çalıştım. Sürç-i lisan ettiysem affola.

İbrahim Çam
@ibrahimcam_


İNCELEME | İraklis



ÖN BİLGİ :

Iraklis; adını Yunan mitolojisinde Herakles’ten alan, Selanik merkezli bir futbol kulübüdür. Selanik’in en eski ve köklü kulübü olmasına rağmen Aris ve PAOK’un gerisinde kalmaktan kurtulamadığını söyleyebilirim. 2010-11 sezonunda Süper Lig’de mücadele ederken, ocak ayı transfer döneminde sahtecilik ve usulsüzlük nedeniyle ligden ihraç edildi. Mavi-beyazlıları asıl yıkan haber ise Haziran 2011’de federasyondan geldi. Iraklis bir sonraki sezon Beta Ethniki (2.lig) yerine Gamma Ethniki’den (3.lig) sezona başlayacaktı. Selanik ekibi Gamma Ethniki’de ilk sezon grubunu birinci bitirdi ve Beta Ethniki’ye yükseldi. 

SEZON ANALİZİ : 

Beta Ethniki’ye çıkışından bu yana 2.sezonunu yaşayan Iraklis, 2 maç eksiği olmasına rağmen namağlup lider ve en yakın rakibi Lamia’ya 8 puan fark atmış durumda. Yunanistan Kupasında da Asteras Tripolis ve Panionios gibi iki Süper Lig takımını eleyerek büyük bir sürprize imza attılar ve yarı finale çıktılar. Yarı finaldeki muhtemel rakipleri ise Apollon, Xanthi ve AEK-Olympiacos maçının galibi. Olympiacos ile eşleşmedikleri sürece final oynayacaklarından şüphem yok.


İSTATİSTİK :

Takımın yabancı oyuncuları Diego Romano ve Emmanuel Perrone hücum hattında Iraklis’in en önemli silahları. Bu iki oyuncunun yanında nöbetçi golcü olarak adlandırabileceğimiz Yunan forvet Giannis Loukinas’ı da es geçmemek gerek. Loukinas, 4’ü sonradan oyuna girmek üzere toplamda 6 gol attı. Perrone ise 4 golün yanı sıra 3 de asist yaptı ancak onun gibi tecrübeli ve kaliteli bir santrafor için vasat bir performans olduğunu söylesek yanlış olmaz. Takımın beyni Diego Romano ise 2 gol 4 asistlik performans gösterdi. Nea Smyrni kahramanı kaleci Huanderson’u unutmayalım! Takımının kupada Panionios’u elemesinde başrol oynadı Brezilyalı file bekçisi. Normal süredeki performansı ve penaltılardaki kurtarışları ile Iraklis’i yarı finale taşıdı.

DİZİLİŞ ve OYUN ANLAYIŞI :



İstatistik bölümünde de belirttiğim üzere, hücum hattının en önemli silahları Perrone ve Diego Romano. Kendi evinde topa hakim bir futbol oynamayı seven bir ekip Iraklis. Maçın başlama vuruşundan itibaren rakip savunmayı zorlayabilecek presleri sıkça görebiliyoruz Iraklis maçlarında. Rakibin üstüne ne kadar giderseniz, rakip sizi durdurmak için bir o kadar hamle yapar. Bu hamlelerin birçoğu Mavi-Beyazlılara faul olarak dönüyor ve onları duran toplarda etkili kılıyor. Duran toplarda arka direk taktiği ile bu sezon birçok gol buldular. Bu taktik çaprazlardan kazanılan serbest vuruşlarda da etkili olabiliyor. Diego Romano’nun yaptığı link-up’lar sonunda kanatlara aktarılan toplar da gol için büyük tehdit. Asteras Tripolis ve Panionios maçları bu tespitler için en büyük iki örnek. (Link-up nedir? Bağlantı kurmak anlamına gelir, orta saha oyuncusunun defans oyuncularından aldığı pasları servis yapmasıdır)


TARAFTAR :

Selanik kulüplerinin ateşli taraftarlarına Aris ve PAOK sayesinde alıştık. GATE 10, Sayıca biraz daha az olsa da takımlarına verdikleri desteğin Aris ve PAOK’tan aşağı kalır yanı yok. 27.700 kişilik Kaftanzoglio Stadyumu’nda taraftar, takımın oynadığı futbola fazlasıyla etki ediyor. 

Ata Yüzbaşıoğlu

7 Mart 2015 Cumartesi

RAPOR | Panagiotis Vlachodimos


PROFİL :
Panagiotis Vlachodimos, Fransa Ligue 2’de kiralık olarak Nimes Olympique forması giyiyor.  12 Ekim 1991 tarihinde Stutgart'ta dünyaya gelen Panagiotis, doğduğu ve büyüdüğü şehrin takımında futbola başladı. 10 yaşında Stuttgart Akademisi’ne ilk adımını attı ve 19 yaşına kadar Stuttgart altyapısında forma giydi. Daha sonra Almanya 3.ligde Stuttgart II formasıyla profesyonel kariyerine başladı. Stuttgart’ta yeterli beğeniyi toplayamayan Vlachodimos, Skoda Xanthi ile Yunanistan Süper Lig macerasına başladı. Xanthi’de ilk sezonunda 28 maçta görev aldı ve 3 gol 3 asistlik performans gösterdi. İstatistik olarak yeterli gözükmese de oyun tarzı ile dikkatleri üzerine çekti ve ligin en başarılı ekibi Olympiacos ile 5 yıllık sözleşme imzaladı.  2’si Avrupa Ligi’nde olmak üzere Pire ekibi ile toplamda 19 maça çıkan Vlachodimos, 2 gol 2 asist ile sezonu Süper Lig şampiyonu olarak kapattı. Vlachodimos, 2013-14 sezonunun başında Olympiacos tarafından yarım sezonluğuna Augsburg’a kiralandı ancak sadece 1 maçta görev aldı. 4 aylık Almanya macerasının ardından Süper Lig ekiplerinden Platanias’a kiralandı ve 5 gol 1 asistlik performansıyla Hanya ekibinin kümede kalmasında önemli rol oynadı. Vlachodimos, Yaz döneminde Michel’in gözüne giremedi ve 3.kiralık sezonu için Girit ekibi Ergotelis’in yolunu tuttu. Ergotelis ile 4 maça çıktı ancak ciddi bir sakatlık sonucu 2 ay sahalardan uzak kaldı. Vlachodimos, Geçtiğimiz Ocak ayında Ligue 2 ekibi Nimes Olympique’e kiralandı. 3 maçta forma giydi ancak henüz hanesine gol veya asist yazdıramadı.

TARZ :
Sol ve sağ açıkta oynayabilen Panagiotis Vlachodimos’un tarzını hergangi bir futbolcuya benzetemesem de, kendisi Cristiano Ronaldo’yu idol olarak gördüğünü söylemiş. Ona benzemeye çalışmıyor desek yalan olur.



GÜÇLÜ YÖNLERİ :
Kolay adam eksiltebilen ve uzun bacakları sayesinde açık alanda etkili olan bir oyuncu Vlachodimos. Çaprazlardan etkili ve sert şutlar çekerek rakip kaleyi yoklar. İki kanatta da oynayabiliyor olması onu daha yönlü bir oyuncu kılıyor, ancak sol kanatta daha etkili olduğunu söyleyebilirim. Etkili dribblingi ile çizgiye inip yerden ve sert ortalar açarak defansı hataya zorlayabiliyor.

ZAYIF YÖNLERİ :
Geri dönüşlerde epey bir sıkıntısı var.  Oynadığı süre zarfında takımına bolca pozisyon kazandırabilmesine rağmen bencil bir oyuncu olması pozisyonların birçoğunu harcamasına neden oluyor.

NASIL KULLANILABİLİR ?
4-3-3 veya 4-2-3-1 düzeninde sol kanatta tamamen hücuma dönük tarzıyla takımına yararlı olabilir.

TRANSFER DURUMU :
Kiralık sözleşmesi sezon sonunda bitecek ve Olympiacos'a geri dönecek. Şuanda Ligue 2’de kiralık olarak oynaması onun kendini gösterebilmesi için büyük bir fırsat. Kalitesini ispatlarsa Bundesliga ve Ligue 1 takımları kapısını çalabilir.

EKSTRA :





Yazar : Ata Yüzbaşıoğlu
@atayuzbasioglu