8 Aralık 2014 Pazartesi

RAPOR | Nikolaos Karelis


Nikolaos Karelis 24 Şubat 1992 günü Yunanistan en büyük adası olan Girit'in Heraklion (Türkçesi: Kandiye) kentinde hayata gözlerini açtı. Her erkek çocuk gibi futbol ile tanışması uzun sürmedi. Kandiye sokaklarını top ile toza dumana boğuyordu. 15 yaşındayken adanın ve Kandiye'nin en iyi 2 takımı olan OFİ ve Ergotelis'i peşinde koşturtan Nikolaos, Ergotelis altyapısına katıldı. Nikolaos yaşıtlarına göre iyi bir fiziğe sahipti. Topla uzun-kısa mesafede yaptığı koşular ve sert şutları ile yavaş yavaş dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Nikolaos Karelis 1 sene sonra Arsenal U16 takımı ile Atalanta'da düzenlenecek olan turnuvaya denenmek için çağrıldı. Takıma katılmadan önce Yunanistan'da bir gazeteciye kısa bir demeçte bulunan genç yıldız adayı şunları söylemişti. ''Çok mutluyum, kesinlikle hiç korkmuyorum ve elimden gelenin en iyisini yapacağım''

Jack Wilshere önderliğindeki Arsenal U16 takımı ile iyi bir turnuva geçiren Nikolaos Karelis turnuva boyunca pozitif bir oyun sergiledi ve 2 gol attı. Arsenal finalde Juventus'u penaltılar sonunda yenip kupaya uzanırken, Nikolaos elinden gelenin en iyisini yapmanın haklı sevincini yaşıyordu. Turnuva sonunda geleceğin yıldız adayları ile aynı sahayı paylaşıp, kupa kazanmanın çok güzel bir duygu olduğunu, ülkesine dönüp ailesi ve Arsenal kulübü ile geleceğini konuşacağını söyledi.


Arsenal rezerv takımına katılamayan Nikolaos Karelis, 5 sene boyunca Ergotelis'de forma giydi ve bu kulüpte profesyonel oldu. Ergotelis formasını ilk defa 26 Nisan 2009 günü AEK Atina ile oynanan maçta 87.dakikada Patrick Ogunsoto'nun yerine oyuna dahil olarak giydi. 20 yaşında 6 aylığına Rusya Premier Ligi ekiplerinden Amkar'a transfer oldu. Amkar formasını 10 defa sırtına geçirdi. Toplamda 270 dakika süre alıp skor üretme şansını yakalayamadı. Sözleşme sonunda ülkesine dönen Nikolaos Karelis, Atina devi Panathinaikos ile anlaşmaya vardı ve  4 yıllık sözleşmeye imza attı. Panathinaikos formasını ilk defa 18 Ağustos 2013 tarihinde Panaitolikos'a karşı giyerken, ilk golünü 24 Kasım 2013 tarihinde PAS Giannina'yı 3-1 yendikleri karşılaşmada attı. Panathinaikos'ta Lig - Kupa ve Playoff olmak üzere toplamda 41 maça çıkan Nikolaos, 8 gol atıp 8 de asist yaptı. Yunanistan Kupasını ve Playoff sonunda Şampiyonlar Ligi elemelerine katılmaya hak kazandı. Bu sezona da iyi başlangıç yapan Nikolaos, 21 maça çıkıp 4 gol attı. Gösterdiği olumlu performansın ardından Yunanistan Teknik Direktörü (Eski) Claudio Ranieri tarafından milli takıma çağrıldı. İlk maçına Finlandiya karşısında çıkarken ilk maçında gol atma onuruna erişti.
Nikolaos Karelis'in milli formayı alt kademelerde de terletmiş olduğunu hatırlatalım.
U17 : 5 maç - 3 gol
U19 : 19 maç - 3 gol
U21 : 18 maç - 9 gol


Tarz : Nikolaos Karelis'i Hulk'a benzetiyorum. Bu kanıya varmamda ki önemli unsurlar ;
Fiziği, raket gibi bir sol ayağı olması ve seri driblingleri.

Güçlü Yönleri : Nikolaos Karelis 1.73 boyunda, solak ve fiziği oldukça gelişmiş bir oyuncu. Hızını agresif futboluyla harmanlayan, yaptığı seri driblingleriyle kolayca adam eksiltebilen ve ceza sahasına dalan bir arkadaşımız. Sol ayağını etkili kullanır. Ceza sahası içinden ve dışından etkili şut atar. Rakibe pres yapma konusunda da olumlu düşünceye sahibim. Asist yapma özelliğinin gol sayısıyla doğru orantıda oluşu da büyük bir avantajı. 

Zayıf Yönleri : Boyu 1.73 olduğu için hava topu hakimiyetinde sıkıntı çektiğini görüyoruz. Rakibe ne zaman pres yapacağını ve nasıl pozisyon alacağını çok iyi biliyor ancak yeterince istekli değil. Sol ayağını gayet etkili kullandığından bahsetmiştim, ama ters ayağı için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Son vuruşlarda ya da pas tercihlerinde sağ ayağını kullanmaktan genelde çekiniyor. Sağ ayağını kullanmaması  saha içindeki tercih seçeneklerini yarı yarıya indiriyor.

Nasıl Kullanılabilir? : Sol kanadı otobana çevirdiği doğrudur. Sağ kanatta ters ayıklı kanat oyuncusu olarak kullanılabilir. Gerekirse ileri uçta görev alabilir. (Marcus Berg'in yokluğunda Mladen Petric'e ileri uçta çok yardımı dokunmuştur)

Transfer Durumu : Nikolaos Karelis'in 30 Haziran 2017'ye kadar sözleşmesi bulunuyor. Panathinaikos yönetimi futbolcunun performansını göz önünde bulundurup bonservis bedelini yukarıya çekmek istediğinden, sözleşmeyi 2019'a kadar uzatacağı Yunan Basınında yazılıp çiziliyordu. Karelis'in olumlu futbolunun üstüne koyarak Bundesliga'nın kalbur üstü takımlarında forma giyeceğini düşünüyorum.

Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder