22 Aralık 2014 Pazartesi

Yunanistan Süper Liginde Akılda Kalan Kavgalar

Yunanistan Süper Ligi 16. hafta mücadelesinde Levadiakos ve PAOK karşı karşıya geldi. Maç deplasman ekibi PAOK'un 0-1 üstünlüğü ile devam ederken, Levadiakoslu Gomez PAOK'lu Tzavellas'a faul yaptı. Mantzios'un, yerde kalan Tzavellas'a bir şeyler demesinden sonra söz dalaşına giren iki futbolcu, birbirlerinin boğazlarını sıktılar. Cereyan eden bu olay sonunda iki futbolcu kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı.



Dün akşam ki kavgadan yola çıkarak Yunanistan Süper Liginde yaşanan gergin anları ve akılda kalan kavgaları görsel olarak paylaşma ihtiyacı duydum.

1) Andreas Niniadis vs Stelios Manolas :



2) Sotiris Kyrgiakos vs Giovanni :



3) Nery Castillo vs Angelos Basinas :



4) Christian Karembeu vs Pantelis Kafes & Giannis Okkas :



5) Antonis Nikopolidis vs Sergio Conceicao :



6) Sergio Conceicao vs Aris taraftarları :



7) Nacho Garcia vs Pablo Garcia :

 

8) Pablo Garcia vs Simao Jr. :

 

9) Pablo Garcia vs Enzo Maresca & Diogo :



10) Asteras Tripolis 1-3 Olympiacos (Yunanistan Kupası Finali) :



11) Konstantinos Manolas vs Stefanos Athanasiadis :



12) Olympiacos 2-1 PAOK : Geçen sezon oynanan Yunanistan Kupası yarı final ilk maçı.
Miroslav Stoch başrol oynadığı tartışmada kırmızı kartla cezalandırıldı.


13) PAOK 1-0 Olympiacos : Geçen sezon oynanan Yunanistan Kupası yarı final 2. maçı; maç önü meşale showuyla,  faulleriyle, tartışmalarıyla, kırmızı kartlarıyla sezonun en gergin maçı olarak akıllara kazınmıştı.



Hazırlayan : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

15 Aralık 2014 Pazartesi

Hiç Bitmeyecek Dostluk


Koyu bir Celticli olan Jay Beatty, her Celticli tarafından benimsenmiş, sevimli bir taraftar. Hatta takım otobüsüne davet edilip teknik ekip ve futbolcular ile tanışma fırsatı bile bulmuştur.

Sezon sonunda İskoçya Lig Şampiyonluğunu kazanan Celtic, yaşı küçük yüreği büyük taraftarını unutmamıştı. Şampiyonluk kutlamaları sırasında Celtic Teknik Direktörü Neil Lennon sampiyonluk madalyasını Jay Beatty'e verirken, Georgios Samaras ise 50.000 küsur taraftarı önünde Jay'i kucaklayıp, şampiyonluk turu atmıştı. Jay'in mutluluğu gözlerinden okunurken, Samaras attığı gollerden ziyade Jay'e göstermiş olduğu sevgiyle, Celtic taraftarlarının gönlünde bir kez daha taht kurmuştu.
Jay'li şampiyonluk turu :



Dünya Kupası Elemelerini 25 puanla ikinci sırada bitiren Yunanistan Milli Takımı, Dünya Kupası biletini playoff'ta Romanya'yı 3-1 ve 1-1'lik skorla geçerek almıştı. C Grubunda Kolombiya, Japonya ve Fildişi Sahilleriyle eşleşmişti. Kolombiya'ya 3-0 yenilirken, Japonya ile golsüz berabere kalmışlardı.
Gruptan çıkma şansları vardı ve bunu başarmaları için Fildişi Sahillerini mutlaka yenmeleri gerekiyordu. 42. dakikada Samaris & Samaras işbirliği ile gelen golle 1-0 öne geçmişler, 74. dakikada Wilfred Bony'nin attığı gole engel olamamışlardı. Maç böyle bitecek derken sahneye Samaras çıkıp takımına 90+2 de penaltıdan attığı golle üst turu getirmişti. 

Yunan halkı üst turu kutlarken, onların sevincini paylaşan bir taraftar daha vardı. O taraftar İrlanda'da Yunanistan Milli Takımını ve dostu Samaras'ı yakından takip eden Jay Beatty'den başkası değildi. Samaras ülkesini sevince boğarken, Jay'de en az onun kadar sevinmişti bu gole. Gol sevinci bu video da yer alıyor. Jay'in yaşadığı bu sevinç hızlı bir şekilde Brezilya'da bulunan Georgios Samaras'a ulaşırken, Georgios Samaras Jay'e şu mesajı yollamıştı. 

''Jay, bana güç verdiğin için sana çok teşekkür ediyorum. Gülümseyişin ve desteğin burada bulunan herkese güç veriyor. Umarım yakında görüşürüz. Bu forma senin için. Benim arkadaşım olduğun için çok gururlu ve mutluyum''.

Jay'in yaşadığı gol sevinci videosunu gören Yunan taraftarlar, Yunanistan Futbol Federasyonu'nu (EPO) mail yağmuruna tutarak, üst turda oynanacak olan Kosta Rika maçında Jay ve Samaras'ın bir araya gelmesi için yoğun çaba harcadılar ancak istedikleri olmadı.

Martin Beatty (Jay'in Babası) : ''Bu sabah Jay'in kahramını Georgios Samaras'ı tekrar görmemiz için bize fantastik bir teklif yapıldı. Ne yazık ki telefon geldiği sırada, daha önceden planlanmış olduğumuz ABD seyahati için havaalanına gitmek üzere yola çıkmıştık. Bu teklifinizi kabul edemediğimiz için çok üzgünüz ancak şunu belirtmek isteriz, Jay için bunu yapan insanlara çok minnettarız''. 



Jay Beatty ve  Georgios Samaras, dün gece Yunan Spor Gazetecileri Derneği (PSAT) tarafından her yıl düzenlenen ''Spor Ödülleri'' gecesinde bir araya geldi. Gecenin en dikkat çeken ödülü Jay Beatty'e Yunan Futbol Federasyonu (EPO) ve Yunan Spor Gazetecileri Derneği (PSAT) tarafından verilen ''Onur Ödülü'' oldu. Jay Beatty ödülünü can dostu Georgios Samaras ile birlikte aldı. 

Bir çocuğun yüzüne gülücükler kondurabilmek, görüldüğü üzere zor değil. Jay'in yüzünü güldürmekten bir kere bile bıkmayan Georgios Samaras'a helal olsun!

Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_


8 Aralık 2014 Pazartesi

RAPOR | Nikolaos Karelis


Nikolaos Karelis 24 Şubat 1992 günü Yunanistan en büyük adası olan Girit'in Heraklion (Türkçesi: Kandiye) kentinde hayata gözlerini açtı. Her erkek çocuk gibi futbol ile tanışması uzun sürmedi. Kandiye sokaklarını top ile toza dumana boğuyordu. 15 yaşındayken adanın ve Kandiye'nin en iyi 2 takımı olan OFİ ve Ergotelis'i peşinde koşturtan Nikolaos, Ergotelis altyapısına katıldı. Nikolaos yaşıtlarına göre iyi bir fiziğe sahipti. Topla uzun-kısa mesafede yaptığı koşular ve sert şutları ile yavaş yavaş dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Nikolaos Karelis 1 sene sonra Arsenal U16 takımı ile Atalanta'da düzenlenecek olan turnuvaya denenmek için çağrıldı. Takıma katılmadan önce Yunanistan'da bir gazeteciye kısa bir demeçte bulunan genç yıldız adayı şunları söylemişti. ''Çok mutluyum, kesinlikle hiç korkmuyorum ve elimden gelenin en iyisini yapacağım''

Jack Wilshere önderliğindeki Arsenal U16 takımı ile iyi bir turnuva geçiren Nikolaos Karelis turnuva boyunca pozitif bir oyun sergiledi ve 2 gol attı. Arsenal finalde Juventus'u penaltılar sonunda yenip kupaya uzanırken, Nikolaos elinden gelenin en iyisini yapmanın haklı sevincini yaşıyordu. Turnuva sonunda geleceğin yıldız adayları ile aynı sahayı paylaşıp, kupa kazanmanın çok güzel bir duygu olduğunu, ülkesine dönüp ailesi ve Arsenal kulübü ile geleceğini konuşacağını söyledi.


Arsenal rezerv takımına katılamayan Nikolaos Karelis, 5 sene boyunca Ergotelis'de forma giydi ve bu kulüpte profesyonel oldu. Ergotelis formasını ilk defa 26 Nisan 2009 günü AEK Atina ile oynanan maçta 87.dakikada Patrick Ogunsoto'nun yerine oyuna dahil olarak giydi. 20 yaşında 6 aylığına Rusya Premier Ligi ekiplerinden Amkar'a transfer oldu. Amkar formasını 10 defa sırtına geçirdi. Toplamda 270 dakika süre alıp skor üretme şansını yakalayamadı. Sözleşme sonunda ülkesine dönen Nikolaos Karelis, Atina devi Panathinaikos ile anlaşmaya vardı ve  4 yıllık sözleşmeye imza attı. Panathinaikos formasını ilk defa 18 Ağustos 2013 tarihinde Panaitolikos'a karşı giyerken, ilk golünü 24 Kasım 2013 tarihinde PAS Giannina'yı 3-1 yendikleri karşılaşmada attı. Panathinaikos'ta Lig - Kupa ve Playoff olmak üzere toplamda 41 maça çıkan Nikolaos, 8 gol atıp 8 de asist yaptı. Yunanistan Kupasını ve Playoff sonunda Şampiyonlar Ligi elemelerine katılmaya hak kazandı. Bu sezona da iyi başlangıç yapan Nikolaos, 21 maça çıkıp 4 gol attı. Gösterdiği olumlu performansın ardından Yunanistan Teknik Direktörü (Eski) Claudio Ranieri tarafından milli takıma çağrıldı. İlk maçına Finlandiya karşısında çıkarken ilk maçında gol atma onuruna erişti.
Nikolaos Karelis'in milli formayı alt kademelerde de terletmiş olduğunu hatırlatalım.
U17 : 5 maç - 3 gol
U19 : 19 maç - 3 gol
U21 : 18 maç - 9 gol


Tarz : Nikolaos Karelis'i Hulk'a benzetiyorum. Bu kanıya varmamda ki önemli unsurlar ;
Fiziği, raket gibi bir sol ayağı olması ve seri driblingleri.

Güçlü Yönleri : Nikolaos Karelis 1.73 boyunda, solak ve fiziği oldukça gelişmiş bir oyuncu. Hızını agresif futboluyla harmanlayan, yaptığı seri driblingleriyle kolayca adam eksiltebilen ve ceza sahasına dalan bir arkadaşımız. Sol ayağını etkili kullanır. Ceza sahası içinden ve dışından etkili şut atar. Rakibe pres yapma konusunda da olumlu düşünceye sahibim. Asist yapma özelliğinin gol sayısıyla doğru orantıda oluşu da büyük bir avantajı. 

Zayıf Yönleri : Boyu 1.73 olduğu için hava topu hakimiyetinde sıkıntı çektiğini görüyoruz. Rakibe ne zaman pres yapacağını ve nasıl pozisyon alacağını çok iyi biliyor ancak yeterince istekli değil. Sol ayağını gayet etkili kullandığından bahsetmiştim, ama ters ayağı için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Son vuruşlarda ya da pas tercihlerinde sağ ayağını kullanmaktan genelde çekiniyor. Sağ ayağını kullanmaması  saha içindeki tercih seçeneklerini yarı yarıya indiriyor.

Nasıl Kullanılabilir? : Sol kanadı otobana çevirdiği doğrudur. Sağ kanatta ters ayıklı kanat oyuncusu olarak kullanılabilir. Gerekirse ileri uçta görev alabilir. (Marcus Berg'in yokluğunda Mladen Petric'e ileri uçta çok yardımı dokunmuştur)

Transfer Durumu : Nikolaos Karelis'in 30 Haziran 2017'ye kadar sözleşmesi bulunuyor. Panathinaikos yönetimi futbolcunun performansını göz önünde bulundurup bonservis bedelini yukarıya çekmek istediğinden, sözleşmeyi 2019'a kadar uzatacağı Yunan Basınında yazılıp çiziliyordu. Karelis'in olumlu futbolunun üstüne koyarak Bundesliga'nın kalbur üstü takımlarında forma giyeceğini düşünüyorum.

Yazar : İbrahim ÇAM
Twitter : @ibrahimcam_

6 Aralık 2014 Cumartesi

MAÇ ÖNÜ : ASTERAS TRİPOLİS - PANATHİNAİKOS

http://www.paratiritis-news.com/wp-content/uploads/2014/02/Asteras-Tripolis-vs-Panathinaikos.jpg
Bu sezon Süper Lig’de evinde henüz mağlubiyet yüzü görmeyen Asteras Tripolis, ligde oynadığı son 4 maçı da kazanan 2 puan önündeki Panathinaikos’u konuk edecek. Asteras Tripolis, 3. sıraya yükselmek ve zirve yarışına ortak olmak için mutlaka kazanmak zorunda. Olympiakos, PAOK gibi zorlu deplasmanlara çıkan Panathinaikos, Tripolis’de iyi bir sonuç alması halinde fikstür avantajını ele geçirecek ve 2. sıraya yükselecek. 

İşte 2 takım arasında oynanan maçların istatistiği:
16 Maç
Asteras : 2 galibiyet
Panathinaikos : 8 galibiyet

Beraberlik : 2 kez



ASTERAS TRİPOLİS


Asteras Tripolis; PAOK, Olympiakos, Panathinaikos gibi ateşli taraftar gruplarına sahip olmasa da ev sahibi avantajını çok iyi kullanıyor. Bu sezon evlerinde oynadıkları tüm maçlarda sadece 1 mağlubiyet aldılar (UEFA Avrupa Ligi, Tottenham 1-2). Defansta Goian-Sankare ikilisi uzun boyları ve fizikleriyle rakibe duran toplarda etkili olma fırsatı tanımıyorlar. Martin Rolle, Gianniotas, Pablo Mazza ve Bakasetas hızları ile rakip savunmayı dengesiz yakalayabilecek oyuncular. Takımın gol yükünü 9 gol ile Barrales ve 6’şar gol kaydeden Bakasetas ile Pablo Mazza çekiyor.






PANATHİNAİKOS


Panathinaikos, bu sezon ligde Atromitos maçı dışında kazandıkları bütün maçları 1 farkla kazandı. Bu sezon UEFA Avrupa Ligi’nde henüz galibiyetle tanışamayan Atina ekibi, gol yollarında da oldukça sıkıntı çekiyor. Geçen sezonun ortasında transfer edilen deneyimli forvet Mladen Petric’in istenilen performansı gösterememesi, Marcus Berg’in formda iken sakatlanması gol yollarındaki başarısızlığın başlıca sebepleri olabilir. Bu dönemde takımın gol yükünü genç oyuncu Karelis çekmeye çalıştı. Sağ ve sol bekte görev yapan Nano ve Triantafyllopoulos’un ileriye yaptığı muazzam bindirmeler gol yollarında Panathinaikos’a biraz olsun katkı sağlıyor.

Bu sezon tüm resmi maçlarda 28 kez ağları sarsan Panathinaikos’un en golcü oyuncusu sakatlıktan dönen ve 9 maçta 7 kez golle buluşan Marcus Berg. Berg, forma giymesi halinde Asteras karşısında takımının en büyük gol silahı olacak.

SONUÇ
3 puan, iki taraf için de altın değerinde. Yüksek tempolu ve baskılı bir futbol oynayan Asteras, oyunu skor anlamında kısır bir görüntü çizen rakibinin sahasına yıkmaya çalışacaktır. Panathinaikos’un, rakibin kolay pas yapmasına ve oyunu kendi sahasına yıkmaya çalışmasına izin vermeyeceğini düşünüyorum.


Yazar : Ata Yüzbaşıoğlu
Twitter : https://twitter.com/atayuzbasioglou