4 Ağustos 2015 Salı

RAPOR | Kostas Fortounis



Profil:

Konstantinos Fortounis, 16 Ekim 1992 Trikala doğumlu. İki kanatta da forma giymesinin yanı sıra forvet arkasında da görev alıyor.

 Fortounis, 2003 yılında Olympiakos altyapısına katıldı ve Pire’de 5 yıl geçirdi. 2008 yılında Olympiakos’tan ayrıldıktan sonra doğduğu şehrin takımı ve o sezon 4. ligde mücadele eden AO Trikala ile profesyonel oldu. Trikala forması ile geçirdiği 2 sezonda fantastik bir performans sergileyen Fortounis, 30 maçta 26 gol attı. Trikala ile gösterdiği performansın arından Yunanistan 17 Yaş Altı Milli Takımına çağrıldı. Milli formayla gösterdiği performans Asteras Tripolis’in teknik direktörü Vangelis Vlachos’un gözünden kaçmadı ve Fortounis sarı-lacivertli ekip ile sözleşme imzaladı. Fortounis, yükselişe devam ediyordu. Asteras Tripolis formasıyla da iyi bir sezonun ardından Juventus’un dikkatini çekti ve İtalyan ekibi Asteras Tripolis’e Fortounis’i kiralamak için bir teklif yaptı. Yunan ekibi teklifi reddetti ve Fortounis sezon sonuna kadar takımda kaldı. Sezon sonunda birçok takım genç Fortounis için Asteras Tripolis’in kapısını çaldı. Fortounis, Almanya’yı seçti ve o dönem Bundesliga’da mücadele eden Kaiserslautern’in yolunu tuttu.  Kaiserslautern, Fortounis’in ilk sezonunda küme düştü. Büyük takımlar Fortounis’in 2. ligde forma giymek istemeyeceğini düşünüp Alman ekibine teklifler sundu ancak Fortounis yaptığı yazılı açıklama ile takımda kalmaya karar verdi. Kaiserslautern’de geçirdiği 3 sezonda 3 gol 10 asistlik performans gösterdi ve geçtiğimiz yaz Olympiakos ile sözleşme imzaladı. İlk sezonunda 7 gol 3 asist ile beklentileri karşılamayı başardı.

Tarz:

Tabii bir Sneijder olmasa da iki oyuncunun benzer tarzda olduğunu düşünüyorum. Fortounis, forvet arkası oynuyor ancak hızlı bir oyuncu olmasa da tıpkı Sneijder gibi sol açıkta da görev alabiliyor. İki oyuncu da benzer bölgelerden zaman zaman kaleyi yokluyor.

Güçlü Yönleri:

Kostas Fortounis tam bir takım oyuncusu. Doğru zamanda doğru şutu, doğru pası atar. Verilen görevi hiçbir zaman aksatmaz. Saha içi disiplini oldukça fazla. Sağ ayaklı ancak her iki ayağını da neredeyse eşit güçte kullanıyor. Bu özelliği iki kanatta da oynayabilmesini sağlıyor. Hangi bölgede oynuyorsa adeta o bölgenin oyuncusuna dönüşebiliyor Fortounis. Forvet arkası oynadığı zamanlarda tıpkı bir maestro gibi oyunu yönlendirip tehlikeli pozisyonlar yaratabiliyor. Oyun zekası yüksek, şut tekniği iyi. Kritik dakikalarda skora etki edebiliyor. Şimdi yazdıklarımı gözden geçirdiğimde fark ettim ki neredeyse her özelliği barındırıyor Kostas Fortounis. All-around bir oyuncu. Sol açık oynadığı zamanlarda içe kat edip kaleyi yokluyor. Gollerinin çoğunu bu şekilde attığını söyleyebilirim.

Zayıf Yönleri:

Yukarıda bahsettiğim gibi, kanat oynayabiliyor ancak çok hızlı bir oyuncu değil. Çok hızlı ve çabuk beklere karşı bazen zorlandığını söyleyebilirim. Çok sert bir oyuncu değil Kostas Fortounis. Topa hamle yaparken kendisi genelde ayakta, topa kayarak müdahale yaptığını hatırlamıyorum. İkili mücadelelerden genelde mağlup ayrılıyor, pek fazla omuz omuza müdahalelere girmiyor.

Nasıl Kullanılır?

4-2-3-1 dışında kullanıldığını görmek zor, ancak güçlü yönlerinde belirttiğim üzere her dizilişte görev alabilir kanaatimce. 

Transfer Durumu:

Sözleşmesi 2019'da bitiyor. O döneme kadar takımdan ayrılacağını düşünmüyorum ancak gittikçe yükselen performansı, ona daha büyük kulüplerin kapısını açabilir.


Ekstra:     



Yazar: Ata Yüzbaşıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder