16 Mayıs 2015 Cumartesi

RAPOR | Robert Mak

        

Profil:

Robert Mak, 8 Mart 1991 tarihinde Slovakya’nın başkenti Bratislava’da dünyaya geldi. Futbola 7 yaşında Slovan Bratislava takımında başlayan Robbie, 6 yıl Bratislava’da top koşturduktan sonra 13 yaşında Manchester City Akademisi’ne katıldı. City Akademisi’nde vatandaşı Weiss ve Filip Mentel ile birlikte oynadı. 17 yaşında Manchester City Rezerv takımına alındı, ancak A takıma yükselme başarısını gösteremedi. 2010 yılında Bundesliga ekiplerinden Nürnberg ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Nürnberg’te geçirdiği 4 sezonda 80 resmi maça çıktı ve 8 gol 7 asistlik performans sergiledi. Geçtiğimiz yaz döneminde 400.000 euro bonservis bedeli karşılığında PAOK’a transfer oldu. PAOK’ta gösterdiği performansa gelirsek; sezona müthiş bir başlangıç yaptı ve Nürnberg’te yaptığı istatistiğin benzerini, hatta neredeyse aynısını PAOK’ta 28 maçta yaptı: 8 gol 6 asist.


Tarz:
Açık alanda hızı ve etkili koşularıyla Milos Krasic’e benzer bir tarzı olduğunu düşünüyorum. Birçok Slovak oyuncuda olduğu gibi içeri kat edip pozisyon yaratma özelliği de bulunuyor. (bkz. Stoch, Weiss)

Güçlü Yönleri:
Tarzda da bahsettiğim gibi; açık alanda çok etkili bir oyuncu Robert Mak. Sağ ayaklı olmasına karşın ters kanatta da önemli işler yapabiliyor ve her iki kanatta da takımına aynı verimi verebilecek olması onu önemli bir kanat oyuncusu kılıyor. Top kontrolü ve dribblingi de iyi seviyede.

Zayıf Yönleri:
Çok yetenekli bir oyuncu olmasına karşın istikrar konusunda sıkıntı yaşıyor Robbie. Sezona muazzam başlamasına rağmen takım performansı ile beraber kendi performansı da düştü ve epey duraksadı. Ne olursa olsun oyunda kalmak futbolun önemli bir kriteri, ancak Mak'ın bu konuda sıkıntı yaşadığını söyleyebilirim. Hata yaptığında çok kolay oyundan düşebiliyor, bu zayıf yönü onun birkaç hafta kenarda oturmasına da neden oldu zaten.

Nasıl Kullanılabilir?
4-3-3, 4-2-3-1 dizilişlerinde etkili olabilir. Keza PAOK bu sezon bu iki seçeneği kullandı. Geçmişte oynadığı takımların hiçbiri 3-5-2’yi tercih etmese de bence Robert Mak’tan bu dizilişte de fayda alınabilir, zira defansif yönü de kötü sayılmaz.

Transfer Durumu:
Haziran 2017’de sözleşmesi bitiyor. Şuanda takımdan ayrılması söz konusu değil ancak Robbie’yi isteyen takımlar 2-3 milyon Euro civarı bir miktarı ceplerinde hazırlamalılar.

Ekstra: https://www.youtube.com/watch?v=TVLhT3Pm4lk

Yazar: Ata Yüzbaşıoğlu
Twitter: @atayuzbasioglu





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder