27 Temmuz 2015 Pazartesi

RAPOR | Ergys Kace


PAOK’un 93’ doğumlu orta sahası Ergys Kace’nin raporunu yazmaya ve incelemesini elimden geldiğince yapmaya çalıştım. Keyifli okumalar.

Profil:

 Ergys Kace, 8 Haziran 1993 tarihinde Arnavutluk’un Korçe kentinde dünyaya geldi. Kace ailesi, oğulları henüz 3 yaşında iken o dönem birçok Arnavut gibi Yunanistan’a göç etti. Altyapıya Yunanistan’ın amatör takımlarından, adı sanı pek duyulmamış, bölgede önemli bir itibarı olmayan Achilleas Triandrias’da başladı. Yeteneğini PAOK’lu gözlemcilere göstermeyi başaran Ergys, 12 yaşında PAOK altyapısına katıldı.
17 yaşında PAOK ile sözleşme imzalayarak profesyonel olan Kace, imzadan 3 ay sonra PAOK forması ile siftahını Panserraikos karşısında yaptı.  Panserraikos maçı, Kace için o sezonun ilk ve tek maçı oldu ve sezonun kalan bölümünde U-20 takımında boy gösterdi. 2011-12 sezonunun başında Beta Ethniki (2.lig) ekiplerinden Anagennisi Epanomis’e kiralanan Kace, daha fazla forma şansı elde ederek kendini gösterebilme fırsatı yakaladı. Hanesine asist veya gol yazdıramasa da gösterdiği şahane performans ile Epanomis takımında değişmez bir 11 oyuncusu oldu. 2012-13 sezonunda Ergys Kace, bir önceki sezon ortaya koyduğu performansın ödülünü aldı. Kace, Süper Lig’de 27 maça çıktı ve 1 gol 2 asistlik performans sergiledi. 2013-14 sezonunda sakatlığı yüzünden sadece 13 maça çıkabildi. Geride bıraktığımız sezon ise forma giydiği 25 maçta 4 gol 2 asist ile oynadı.

Gol veya asist futbolda önemli iki unsurdur ancak Kace’nin performansını yorumlamak için gol veya asist yapmasına gerek yok. Tarz ve güçlü yönleri bölümünde ne demek istediğim daha rahat anlaşılacaktır.

Tarz:

Kısa boyu ve mücadeleci tarzı ile Gary Medel’e benzer bir oyun anlayışı olduğunu düşünüyorum Kace’nin. Medel’den daha güçsüz bir oyuncu olmasına rağmen çabukluğu ve kestiği toplar Medel’i canlandırıyor gözümde.

Güçlü Yönleri:

Günümüz defansif orta sahalarının uzun boy ve güçlü bir fiziğe sahip olduğunu görüyoruz. Ülkemizden örnek vermek gerekirse Mehmet Topal, M’Bia, Gosso’yu sayabiliriz. Katsouranis, Samaris, Tziolis de Yunan futbolculara örnek olabilir. Ancak Kace, 1.70 gibi oldukça kısa bir boyu olmasına rağmen defansif orta saha bölgesinde görev alıyor. Kestiği toplar ve yaptığı müdahaleler ile boyunun 1.70 olduğunu bizlere unutturuyor adeta. Kısa boyunun verdiği çabukluk ile de bitmeyen enerjisi birleştiği zaman rakip orta sahaları yoruyor. Hücum anlamında da uzaktan şutları ile takımına katkı vermeye çalışıyor. Sol, sağ ayak fark etmeksizin her fırsatta kaleyi yokluyor Kace. Kaleye isabet oranı da hiç fena değil, topa vururken izleyiciye güven veriyor. Duran toplarda da zaman zaman etkili olduğunu görebiliriz. Arnavutluk Milli Takımı formasıyla Fransa ağlarına çok güzel bir frikik golü de var.

Zayıf Yönleri:

Hücuma katkı verdiği zamanlarda geriye dönmekte oldukça sıkıntı yaşıyor Kace. Bazı zamanlarda pozisyonunu kaybediyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Ligi 2.ön elemesinde Lokomotiva deplasmanında Tziolis ile orta sahanın merkezinde görev aldı ve geriye birçok kez geç dönmesi gole mal oldu. Golün yanı sıra birçok kez de rakibe kontra atak fırsatı verdi.

Nasıl Kullanılabilir?

4-2-3-1 veya 4-3-3 dizilişinde orta saha merkezde oynayabilir ancak asıl etkili olabileceği diziliş kanaatimce 4-1-2-3. Bu dizilişin defansif orta sahası olarak görev aldığı taktirde Kace’den maksimum verim alınabilir.

Transfer Durumu:

2017 yazında PAOK ile sözleşmesi bitiyor Kace’nin. 2014-15 sezonunda gösterdiği performansla Temmuz ayının başlarında birçok Avrupa takımı ile adı anıldı ancak gelecek sezon da PAOK için ter dökecek gibi gözüküyor. Ergys Kace, üstüne koyarak yoluna devam ediyor ve bu gidişatını bozmadığı taktirde Eredivisie, Pro Lig, Bundesliga takımlarında as takımın değişmez oyuncularından biri olabilir.


Yazar: Ata Yüzbaşıoğlu