7 Şubat 2015 Cumartesi

Kara Gün : 8 Şubat 1981



Futbol skor bakımından üç ihtimali olan bir oyundur. Galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet. Bu üç ihtimal her türlü duyguyu içinde barındırır. Sevinç, hüzün, hırs vs. Her takım ve taraftar oynanan tüm karşılaşmalarda galip gelmeyi ister. Hele hele bu maç bir derbiyse, galip gelme isteği 10 katına çıkar. Takımınızın farklı derbi galibiyetine hepiniz çok sevinirsiniz değil mi? Sevinç yanınızda olsun, hüzün ise daima uzak. Bundan tam 34 yıl öncesine gidelim. Sevincin, hüznün, merak ve çaresizliğin aynı anda yaşandığı Olympiacos - AEK derbisine...



8 Şubat 1981 | Güneşli bir pazar gününde Yunan futbol tarihinin en büyük trajedisi yaşanacaktı ve kimsenin böyle bir trajedinin gerçekleşeceğinden haberi yoktu. Olympiakos ve AEK saat 15:15'te, Pire'de Georgios Karaiskakis Stadyumunda karşıya karşıya geleceklerdi. Stadyum maçın başlamasına 1 saat kala tamamen dolarken, resmi kayıtlarda 35.450 biletli sporsever derbiyi izleyecekti. Derbinin havasına giren Olympiakos taraftarları davullarla, tezahüratlarla, meşalelerle müthiş bir atmosfer yaratacak ve takımına ekstra bir itici güç olacaklardı. 


Olympiakos : Sarganis, Kirastas, Vamvakoulas, Papadopoulos, Novesalac, Kousoulakis, Persias, Nikoloudis, Anostopoulos, Orfanos ve Galakos

AEK : Economopoulos, Ardizoglou, Manolas, Karavitis, Paraprastanitis, Thodis, Vlahos, Eleftherakis, Kottis, Bajevic ve Mavros 

Maça iyi bir başlangıç yapan , seyirci desteğini arkasına alan ev sahibi Olympiakos maçtan 6-0 galip ayrılırken goller ; Galakos (30' 53' 84'), Koussoulakis (68'), Orfanos (75'), Vamvakoulas (80') dan gelir.




Olympiakos'un 6-0 lık galibiyetiyle taraftarlar sevinçten çılgına dönerken bir an önce futbolcularla bütünleşmek isterler. Galibiyeti kutlamak için tribünün sahaya açılan 7 numaralı çıkış kapısına (Θυρα 7 - Gate 7) doğru koşmaya başlarlar. Georgios Karaiskakis Stadyumunun dar merdivenlere sahip 7 numaralı çıkış kapısında oluşan izdiham ortalığı adeta can pazarına çevirir. 7 numaralı kapıda yaşanan izdihamın sonunda çok sayıda yaralı vardır ve 21 taraftar (1'i AEK taraftarı) hayatını kaybeder. İzdihamın bu kadar büyütk boyutlara ulaşmasının nedeni; 7 numaralı kapının kısmen kapalı olması ve zamanında açılmaması olarak gösterildi. Yaşanılan sevinç gösterileri sırasında dar merdivenlerden inerken dengelerini kaybeden taraftarlar yerlere düşerken, arkalarından gelen taraftarların durumu farketmeyerek, yere düşen taraftarların üstlerine basmaları trajedinin en önemli ayrıntısıdır.

Ölen taraftarların isimleri ve yaşları :

Panagiotis Toumanidis (14) 
Kostas Sklavounis (16) 
Ilias Panagoulis (17) 
Gerasimos Amitsis (18) (AEK taraftarı) 
Yiannis Kanellopoulos (18)
Spiros Leonidakis (18)
Yiannis Spiliopoulos (19) 
Nikos Filos (19)
Yiannis Dialinas (20)  
Vassilis Mahas (20)  
Efstratios Loupos (20) 
Michalis Kostopoulos (21)
Zografoula Hairatidou (23) 
Spiros Andriotis (24)  
Kostas Karanikolas (26) 
Michalis Markou (27)  
Kostas Bilas (28)  
Anastassios Pitsolis (30)
Antonis Kouroupakls (34) 
Christos Hatzigeorgiou (34)

Dimitris Adamopoulos (40) 




Bu trajediyi unutmak istemeyen ve vefa gösteren Olympiakos taraftarları, bu trajedi sonunda taraftar gruplarına GATE 7 ismini vermiştir. Ölen 21 taraftarın anısına, her maçta 21 koltuğu boş bırakırlar. Her yıl 8 Şubat'ta yönetimin, teknik ekibin, futbolcuların ve taraftarların katıldığı bir anma töreni düzenlenir. Olympiakos 8 Şubat'ta Selanik'te PAOK'la karşılaşacağı için anma törenini 1 gün önceye çekmiştir.  

Bugün gerçekleştirilen anma töreni :


Olympiacos kaptanlarının vermiş olduğu taziye mesajları :
8-2-1981 Kareografisi :


Yazan : İbrahim ÇAM
@ibrahimcam_

2 Şubat 2015 Pazartesi

Vitor Pereira Effect | Olympiakos

Son 18 sezonda 16 kere şampiyon olan Yunan Futbolunun lokomotifi Olympiakos bu sezona geçtiğimiz sezonların aksine kötü bir başlangıç yapmıştı. Geçen sezon ligdeki ilk mağlubiyetini 27. haftada evinde oynadığı Panathinaikos derbisinde (0-3) alan Olympiakos, bu sezon ise ilk mağlubiyetini 5. haftada Atromitos deplasmanında 1-0'lık skorla almıştı. Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Liginde son 16'ya kalmayı başaran Olympiakos, bu sezon ise gruptan 3. olarak çıktı ve yoluna Avrupa Liginde devam edecek. 

Geçtiğimiz sezon gösterilen mücadele, atılan goller takımı oldukça olumlu etkilerken, hem takım, hem yönetim hemde taraftarlar mutluydu. Bu sezon ise teknik direktör Michel'in kafasında kurduğu oyun sahaya bir türlü yansıtılamadı. İçeride 1-2 kaybedilen PAOK derbisi adeta soğuk duş etkisi yaratırken, hafta içi oynanan ya tamam yada devam maçı olarak görülen Malmö karşılaşması kötü oyuna rağmen 4-2 Olympiakos lehine sonuçlanmış ve Olympiakos bu galibiyetle yoluna Avrupa Liginde devam etme hakkına sahip olmuştu. Peşinden gelen PAS Giannina beraberliği (2-2) ile birlikte Yunan basınında Michel'in biletinin kesileceği haberleri dolaşıyordu. Yönetim 1 ay kadar bir süre daha Michel'le yola devam etti. Michel'li Olympiakos 1 ayda çıktığı 4 karşılaşmadan galip ayrılırken, son oynanan Platanias maçında takım çok kötü bir performans göstermesine rağmen 2-1 galip ayrılmayı başarmıştı. Gösterilen kötü performansların neticesinde Michel ile yollar ayrılırken, Portekizli teknik adam Vitor Pereira getirildi.


Vitor Pereira göreve geldikten sonra Olympiakos, oyun anlamında  daha iyi bir performans sergilemeye başladı. Skor olarak ise daha iyi yerlere gelinebilir. Vitor Pereira yönetiminde 6 maça çıkan Olympiakos 6 maçtan da galip ayrılmayı başardı. 6 maçta rakip fileleri 21 kez havalandırırken, (11'i Yunanistan Kupasında Tyrnavos'a karşı) kalesinde yalnızca 1 gol gördü. Olympiakos, Malmö maçı da dahil toplam 12 maçtır yenilmiyor. 


Fulham'dan kiralık gelen eski golcüsü Konstantinos Mitroglou form tutmuş durumda. 12 maçlık seriye 9 gol sığdırmayı başaran Mitroglou, ligde attığı 12 golle gol krallığının zirvesinde bulunuyor. Takıma yeni katılan isimler ; Franco Jara ve Felipe Santana olurken, Gaetan Bobg ve Gevorg Ghazaryan'ın sözleşmeleri feshedildi.12 maçlık seriyle morali yerinde olan Olympiakos'u zorlu bir fikstürün bekliyor. Olympiakos 32 günde toplam 10 maça çıkacak. 

FİKSTÜR :
4 Şubat : Atromitos
8 Şubat : PAOK (D)
12 Şubat : AEK (Kupa Çeyrek Final)
15 Şubat : Ergotelis
19 Şubat : Dnipro (D) - UEL
22 Şubat : Panathinaikos (D)
26 Şubat : Dnipro
2 Mart : Asteras Tripolis
5 Mart : AEK
8 Mart : Panthrakikos (D)

Dün akşam deplasmanda alınan 2-0'lık Veria galibiyetiyle birlikte en yakın takipçisi PAOK ile arasındaki puan farkını 5'e çıkaran Olympiakos, zirveyi tek kulvarda mücadele eden rakibine kaptıracak mı? Hep beraber göreceğiz.

İbrahim Çam